Bojo (cassavetaart) van SuriMAM Cooking
Publicatiedatum: 11 mei 2023
Bojo is een Surinaamse cake die vaak op feesten en partijen wordt gegeten. Het gerecht moet u een paar keer gemaakt hebben, voordat het goed smaakt. Zoals in de Surinaamse keuken geldt: iedereen maakt het een beetje anders. Dit is het recept van SuriMAM Cooking.
Ingrediënten, voor 10 stukken
Bereidingstijd +60 minuten
- 100 gram blanke rozijnen
- 100 milliliter bruine rum
- 3 zakjes vanillesuiker
- 1 zakje gedroogde geraspte kokos
- 2 theelepels geraspte kokos
- 1 kilo geraspte cassave
- 1 blik kokosmelk (200 milliliter)
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel vanille-essence
- 1 theelepel amandelessence
- 100 gram rietsuiker
- Mespunt zout
- 150 gram roomboter, extra om in te vetten
- (optioneel) gekleurde muisjes)
Extra nodig
- Vierkant of rond cakeblik
Bereiding Bojo
Was de avond van tevoren de rozijnen en laat ze in een grote kom wellen met de rum en de vanillesuiker. Haal de roomboter alvast uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
Meng de volgende dag het zakje geraspte kokos, de cassave en de rozijnen door elkaar. (Let op: als er nog een laagje rum niet is opgenomen door de rozijnen, schenk dit er dan eerst uit.) Schep de rozijnen met de kokosmelk, de kaneel, de vanille-essence, de amandelessence, de rietsuiker en het zout luchtig door elkaar. Laat de boter smelten in een pannetje en schep de gesmolten boter luchtig door het beslag.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter. Schenk het beslag in de bakvorm en duw de rozijnen die bovenop liggen terug in het beslag (om een aangebrande smaak van rozijn te voorkomen). Strooi de geraspte kokos eroverheen. Bak de bojo ongeveer 75 minuten in de oven. Houd de bojo in de gaten, want hij moet niet te bruin worden.
Prik af en toe met een cocktailprikker in de bojo. Als het stokje er droog uitkomt, dan is de bojo gaar. Laat de bojo bij voorkeur nog een paar uur in de uitgezette oven staan.
Snijd de taart in stukken en strooi er eventueel gekleurde muisjes overheen.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: SuriMAM cooking. Foto: Janine Jansen)