Boerenkoolsalade met gehaktballen
Publicatiedatum: 4 december 2014
Ingrediënten:
Voor de boerenkoolsalade
- 3 sjalotten, gesnipperd
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 6 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1,5 eetlepel grove mosterd
- 1 kilo krieltjes geschild
- 300 gram boerenkoolbladeren
- 100 gram verse zachte naturel geitenkaas
Voor de gehaktballen met rozijnen, spaanse peper en kruidnootjes
- 400 gram rundergehakt
- 50 g kruidnootjes
- 50 gram rozijnen
- 2 eetlepel melk
- 3 eetlepel olijfolie
- 1-2 tenen knoflook, gepeld
- halve spaanse peper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
Bereiding:
Van de boerenkoolsalade:
Doe de sjalotten en azijn in een ruime schaal en laat de sjalotten 5 minuten marineren. Klop de olie en mosterd met wat zout en peper door de gemarineerde sjalotten.
Kook intussen de krieltjes in water met zout in 10-12 minuten gaat.
Verdeel de boerenkoolbladeren in kleine toefjes. Breng een pan met ruim water en wat zout aan de kook en kook de boerenkool in ongeveer 3 minuten beetgaar. Giet de boerenkool af in een zeef en laat goed uitlekken.
Giet de krieltjes af en schep ze, terwijl ze nog warm zijn, door de dressing. Schep ook de boerenkool erdoor. Verkruimel de geitenkaas boven de warme salade en sprenkel er eventueel nog wat olijfolie over.
Van de gehaktballen:
Doe de kruidnoten in een plastic zak en rol ze met een deegroller helemaal fijn.
Kneed in een kom het gehakt met de Spaanse peper, rozijnen, fijngemalen kruidnootjes en melk door elkaar. Breng op smaak met zout en eventueel peper.
Rol met natte handen 8 balletjes van het gehakt.
Verhit de olie met de knoflook in een braadpan. Braad hierin de gehaktballetjes ongeveeer 10 minuten rondom goudbruin. Keer ze regelmatig om. Leg de deksel op de pan en laat de balletjes op een laag vuur nog 5 minuten gaar worden.
(Bron: uit Het Grote Sinterklaas Kookboek, door Anneke Ammerlaan en Yolanda van der Jagt)