Boerenkoolquiche met spekjes
Publicatiedatum: 16 november 2021
Boerenkool wordt niet langer alleen maar in een stamppot verwerkt. U kunt het wokken, maar ook zoals Sandra verwerken in een quiche. Heerlijk met rode uien die er een zoete smaak aan geven en spekjes voor wat pit.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 5 plakken hartige taartdeeg
- 100 gram gerookte ontbijtspek
- 2 rode uien
- 1 prei
- olijfolie
- 300 gram boerenkool
- 3 eieren
- 125 milliliter slagroom
- Peper, zout
- 1 theelepel nootmuskaatpoeder
- 50 gram geraspte oude kaas
Bereidingswijze:
Ontdooi de plakken deeg. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak het ontbijtspek in een droge koekenpan uit en laat uitlekken.
Pel de uien en snijd in halve ringen. Halveer de prei in de lengte, was onder de kraan en snijd in dunne halve ringen. Verwarm een scheutje olie in een grote koekenpan en fruit de uien en prei circa 4 minuten. Voeg de boerenkool toe en bak circa 5 minuten. Laat de groente daarna iets afkoelen.
Kluts de eieren met de slagroom in een grote kom en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de uien, prei en boerenkool toe aan het eimengsel. Voeg de kaas toe, maar hou een klein beetje over voor eroverheen en verbrokkel het spek erboven. Roer goed door.
Bekleed de springvorm met het deeg en schenk het boerenkoolmengsel in de vorm. Bestrooi met de rest van de kaas. Bak de quiche in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
Eet smakelijk!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook dit is weer zo’n heerlijk gerecht, waar je honger van krijgt als je Sandra bezig ziet.
Maar… mij valt op dat de helft van de prei (het lekkerste en meest gezonde deel!) wordt weggegooid. Waarom??
Gerookt ontbijtspek, eieren, slagroom, geraspte kaas! Doet het jullie niks hoeveel dierenleed hierachter zit? Hoe kun je dan met een lachend gezicht al die gerechten maken en promoten op tv? De toekomst is plantaardig, geen uitbuiting en vermoorden van onschuldige dieren. Zou jullie sieren als daar op ingespeeld wordt.
Zelf probeer ik als flextariër te koken en te eten, dus wat mij betreft graag een evenwichtig standpunt wat door de tijd mischien wel richting meer platnaardig zal gaan. In mijn directe omgeving zijn al twee vegean-eters, daafrom altijd handig als er een vegan gerecht gepresenteert wordt wat naar wens gecombineerd kan worden met vlees of vis voor wie een flexdag heeft.
Gemaakt met de toevoeging van een halve rode paprika in blokjes, twee grote kastanjechampignons in plakjes en blokjes rookspek i.p.v. plakjes. Ik had een langwerpige schaal gevoerd met 2 ronde wraps. Begin aan de korte kanten en snij wat er in het midden ligt door tot op de bodem, de twee stukjes gebruik je dan om het gat in de lange zijkanten te dichten. Als tussenlaag van de vulling heb ik nog 3 plakjes prosciutto crudo toegevoegd en met de kaas bovenop was het een zeer smakelijk gerecht.