Boerenkip van Janny van der Heijden
Publicatiedatum: 2 september 2019
Dit recept voor boerenkip is een mix van oer Nederlands en een tikje Frankrijk. Prachtige zuivel en kip uit Raalte met een klassiek recept uit de Normandische Calvados streek waar appels, boter en room een veel gebruikt ingrediënt zijn. Een gerecht met kippendijen en 1 met kipfilet.
Ingrediënten boerenkip van kippendijen (2 personen):
- 2 – 4 stukken (afhankelijk van de grootte) kippendijfilet
- zout, peper
- 1 flinke sjalot
- 1 friszure appel
- boerenboter
- scheut (versgeperste) biologisch appelsap
- biologische (kippen)bouillonpoeder
- allesbinder
- flinke scheut room
Bereidingswijze:
Snijd de dijfilet in stukken en kruid ze met zout en peper. Pel en snipper de sjalot. Snijd de appel in vieren, verwijder de schil en klokhuis en snijd de parten nog een keer doormidden. Bak de stukken kip aan in de pan en neem ze er uit als ze rondom mooi gekleurd zijn. Voeg eventueel wat extra boter toe en fruit dan de sjalotsnippers en appelparten enkele minuten. Voeg de kip weer toe en schenk een flinke scheut appelsap in de pan. Breng op smaak met bouillonpoeder en laat de kip zachtjes stoven. Laat de laatste paar minuten de room zachtjes meekoken. Proef of de saus nog extra op smaak gebracht moet worden en bind met wat alles binder.
Lekker met groente en rijst of krieltjes.
Ingrediënten boerenkip van kippenfilet (2 personen):
- 2 kipfilets
- zout, (chili)peper
- boter om te bakken
- 4 plakken appel
- scheut appelsap
- mosterd
- scheut slagroom
- allesbinder
Bereidingswijze:
Wrijf de kipfilets in met zout en peper. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de kipfilets rondom aan. Schenk appelsap in de pan, los hier wat mosterd in op en laat de kip zachtjes gaar stoven. Schenk de slagroom een paar minuten voor het einde van de stooftijd bij de kip bind met allesbinder. Bak intussen de plakken appel in een tweede koekenpan om en om aan en kruid ze met zout en flink peper.
(Bron: Janny van der Heijden)