Blueberry yuzu slof van Ingmar van Dijk
Publicatiedatum: 7 januari 2020
Als eerste de Heel Holland Bakt-tent moeten verlaten is natuurlijk nooit leuk. Maar het weerhoudt Ingmar van Dijk er niet van om zijn passie voort te zetten. In Tijd voor MAX maakt hij een frisse blueberry yuzu slof. De yuzu is een Japanse citrusvrucht die qua smaak tussen een citroen, mandarijn en grapefruit zit.
Ingrediënten:
Voor de sloffenbodem:
- 160 gram bloem
- 115 gram boter
- 1 ei
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 115 gram lichtbruine basterdsuiker
- rasp van halve citroen
- snufje zout
Voor het amandelspijs:
- 50 gram amandelmeel
- 50 gram poedersuiker
- rasp van halve citroen
- 1 eiwit
Voor de yuzu curd:
- 3 eidooiers
- 1 ei
- 150 gram yuzu jam (aziatische supermarkt)
- 60 gram boter
- 15 gram maizena
Voor de versiering:
- 100 gram blauwe bessen
- 125 gram slagroom
- 15 gram suiker (voor de slagroom)
- 15 gram poedersuiker (voor decoratie)
Bereidingswijze:
Kneed de ingrediënten van de sloffenbodem tot een bal deeg en laat deze in plasticfolie in de koelkast een half uur afkoelen. Vet een sloffenbodem van 30 cm lang in en zet deze met een bakpapiertje op een bakplaat.
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
Duw met de vingers het deeg in de vorm en probeer hierbij een klein opstaand randje van 1-2 cm breed aan de buitenkant te vormen. Zet het deeg in koelkast terwijl u het amandelspijs maakt.
Roer de ingrediënten met een vork door elkaar tot het redelijk dik is. U kunt het vervolgens in een spuitzak doen met een rond mondje of gewoon met een lepel uitsmeren over de slof. Houd de opstaande rand vrij. Bak het geheel zo’n 25min in de oven op 180 graden.
Doe voor de yuzu-curd alle ingrediënten in een pannetje en verwarm dit au bain-marie tot alles gesmolten is. Blijf roeren met een garde tot het lekker dik is. Laat dit afkoelen.
Klop de slagroom stijf met de suiker en doe dit in een spuitzak met een klein stermondje.
Als de slof goed afgekoeld is kunt u de yuzu-curd over de slof smeren, eventueel met een spuitzak maar het kan ook met een lepel. Verdeel de blauwe bessen over de curd en spuit kleine toefjes slagroom er tussen in. Werk het geheel af met een dun laagje poedersuiker.
(Bron: Ingmar van Dijk/de foto is ter illustratie)