Blote billetjes in het gras van Janny van der Heijden
Publicatiedatum: 9 oktober 2017
De naam van deze stamppot, blote billetjes in het gras, verwijst naar de witte bonen in de groene stamppot. De groene stamppot werd oorspronkelijk gemaakt van in zout ingemaakte snijbonen met de witte bonen die uit al te dikke snijbonen werden gehaald en gedroogd. Nu wordt er niet veel meer in zout ingemaakt, maar er zijn gelukkig wel snijbonen in het zout in pakjes van 500 gram te koop. Vergeet niet de bonen goed te weken, spoelen en voor te koken. Want anders is de stamppot onaangenaam zout. Lekker met speklapjes met mosterd.
Mosterd geeft trouwens niet alleen een lekkere smaak, maar zorgt er ook voor dat het vlees lekker mals wordt. Voor krokante lapjes kunnen de speklappen ook nog in paneermeel gedrukt worden.
Ingrediënten (4 personen):
- 1-1,25 kg aardappels
- 500 gram gezouten snijbonen
- boter
- scheut melk
- 4-6 eetlepels gare witte bonen, afgespoeld
- versgemalen peper
- 4 speklappen
- mosterd
Bereidingswijze:
Spoel de snijbonen in ruim stromend water in een vergiet af en week ze aansluitend een aantal uren of nacht in water.
Spoel ze opnieuw af en kook de bonen ongeveer 20 minuten. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water zonder zout gaar. Giet de aardappels af en laat ze kort droogstomen. Stamp de aardappelen fijn en maak een puree onder toevoeging van boter en een heel klein scheutje melk.
Voeg de uitgelekte bonen en de afgespoelde witte bonen toe. Schep door elkaar en breng op smaak met eventueel wat extra boter of versgemalen zwarte peper.
Bestrijk, terwijl de groente en aardappelen koken, de speklapjes met een lekkere laag mosterd en laat even intrekken. Bak de speklapjes vervolgens in weinig boter op niet te hoog vuur krokant en gaar.
(Bron: Janny van der Heijden)