Bloemkooltaart met salade
Van oudsher eten we de bloemkool gekookt, met een sausje. Maar bloemkool is ook rauw lekker en fijngemalen is het zelfs een goede vervanger van rijst of aardappelen. Kortom, de bloemkool is veelzijdiger dan we denken. Niet in de laatste plaats om de pittige smaak. Sandra maakt er een bloemkooltaart van en serveert die met een salade.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 6 vellen filodeeg
- 200 gram bloemkool
- 75 gram ricotta
- olijfolie
- 1 ei
- 50 gram geraspte oude kaas
- snufje nootmuskaat
- peper, zout
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel mosterd
- 2 theelepel witte wijnazijn
- 1 groene paprika
- 100 gram ijsbergsla
- verse bieslook
Extra nodig:
Quichevorm van 20 centimeter
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het filodeeg ontdooien.
Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Snijd de roosjes van de bloemkool en kook in circa 5 minuten gaar. Giet de bloemkool af.
Klop het ei los. Voeg de ricotta, kaas, mosterd en bloemkool toe en stamp het geheel met een stamper tot grove puree. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en een beetje zout.
Vet de quichevorm in. Bestrijk 3 filodeegvellen met olie en leg ze op elkaar in de vorm. Het deeg mag over de randen hangen. Verdeel het bloemkoolmengsel over de vellen en leg hier weer 3 met olie bestreken filodeegvellen op. Vouw de randen naar binnen en bestrijk deze met olie. Bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
Meng in een grote kom de honing, mosterd en witte wijnazijn en voeg druppelsgewijs olijfolie toe tot het een dressing wordt. Breng op smaak met peper en zout. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Snijd de ijsbergsla en meng met de paprikablokjes door de dressing. Snijd de verse bieslook fijn en voeg toe. Schep alles goed om.
Serveer de bloemkooltaart met de salade.
Eet smakelijk!