Naar cookieinstellingen
Diverse blikjes fris.

Blikjes fris sneller koelen? Dit is de tip!

Als het warm is, willen veel mensen hun drankje zo koud mogelijk. Dat kan natuurlijk in de koelkast, maar dat kost wel wat tijd. Stel dat u op korte termijn een koud blikje drinken wilt, dan hebben we een tip.

In de koelkast of vriezer leggen

Wanneer we in de koelkast een blikje fris zetten, duurt het een paar uur voordat het echt koud is. Het blikje in de vriezer leggen kan ook, maar dan duurt het alsnog wel een half uurtje voordat het echt koud is. Wilt u sneller een koud drankje? Dan is daar is een oplossing voor.

Benodigdheden voor snel een koud blikje fris

Wat heeft u nodig? 1 of meerdere blikjes drinken, een bak, emmer of kom waar deze in passen, water, ijsblokjes en zout. Vul de bak, emmer of kom met water en zorg dat er nog wat ruimte over blijft. Doe er dan ijsblokjes in en schep er meerdere eetlepels zout bij. Hoe groter de bak, hoe meer ijsblokjes en zout. Roer even door en leg daarna de blikjes erin. Onderstaande video laat zien hoe.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

We proberen het zelf

Nadat de redactie van MAX Vandaag dit ziet, willen we het zelf uitproberen. We pakken alle benodigdheden en leggen een blikje fris 2 minuten in het water. We hebben helaas niet zoveel ijsblokjes als in de video. Dat heeft mogelijk het eindresultaat wat beïnvloed. Want na 2 minuten is ons blikje drinken nog niet ijskoud, zoals in de video wel te zien is.

Een blikje fris in een bak met water, ijs en zout.

Pak genoeg ijsblokjes

We hebben overigens geen temperatuurmeter erbij gepakt, maar we proeven de inhoud van het blikje. Als we vervolgens het open blikje nog even terugzetten en na een paar minuten weer proeven, merken we dat de inhoud echt wel een stuk koeler is.

Hoe kan het dat ijsblokjes, water en zout de temperatuur verlagen?

Het antwoord op die vraag is scheikundig. Zout verlaagt het vriespunt van water namelijk, net zoals het smeltpunt van ijs. Dat is ook de reden waarom in de winter zout gestrooid wordt op wegen, om het ijs sneller te laten smelten.

IJs heeft warmte nodig om te kunnen smelten. Die warmte komt in dit geval van het blikje. Als reactie wordt het water (en dus het blikje) sneller koud. De chemische reactie zorgt er dus voor dat het koelproces versneld wordt. En dat zien we ook bij onze kom. Binnen korte tijd is het glas volledig beslagen.

Een beslagen kom.

Thuis uitproberen met de (klein)kinderen

Het kan een handige manier zijn om in 1 keer veel blikjes op een snelle manier koud te krijgen. Alleen zijn daarvoor wel heel veel ijsblokjes, een grote bak en heel wat zout nodig. Dus of dat uiteindelijk opweegt tegen het normaal koelen, is de vraag. Maar wel leuk om dit eens uit te proberen met de (klein)kinderen. Science museum Nemo heeft hiervoor op de website ook een stappenplan staan.

(Bron: RTL Nieuws, Technopolis.be, Science museum Nemo, Libelle-lekker.be. Hoofdfoto: Shutterstock, foto in artikel: redactie MAX Vandaag.)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.