Blauwe bes na appel en peer meest gegeten in Nederland
Publicatiedatum: 23 juli 2018
Na de appel en de peer is de blauwe bes in Nederland de meest gegeten fruitsoort. De laatste jaren is de bes aan een ware opmars bezig. In 5 jaar tijd is de verkoop ervan meer dan verdrievoudigd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Gezonde imago
De blauwe bes komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar is door de toegenomen populariteit geen zeldzame verschijning meer in het Nederlandse landschap. Het fruit heeft zijn populariteit mede te danken aan het gezonde imago dat de blauwe bes onder consumenten heeft. Ook in andere Europese landen is de blauwe bes geliefd. Nederland staat op plek 5 in de top 5 van Europese landen met het grootste areaal blauwe bessen. De nummers 1 tot en met 4 zijn: Polen, Duitsland, Spanje en Portugal.
Verkoop in supermarkten met 250 procent toegenomen
In Nederland is de omzet van blauwe bessen in de supermarkten in 2017 vergeleken met 2013 met ruim 250 procent toegenomen. Het teeltoppervlakte voor de vrucht is sinds 2013 dan ook met meer dan 2 derde toegenomen. Na appels en peren bezetten blauwe bessen de derde plaats in de ranglijst van meest geteelde fruitsoorten in ons land. Ook de import van de blauwe bes is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Nederland heeft in 2017 bijna 10 miljoen kilo van de fruitsoort ingevoerd. Daarvan is ongeveer 60 procent in Nederland geconsumeerd, de rest is weer verder geëxporteerd. Ook ander zacht, klein fruit als zwarte bessen, rode bessen, bramen en frambozen worden in Nederland erg graag gegeten, maar blauwe bessen zijn favoriet.
Gezond
De blauwe bes is gezond vanwege het stofje anthocyaan, waar de bes zijn blauwe kleur aan te danken heeft. Deze stof heeft een gunstige werking op hart- en bloedvaten. Het zorgt er onder andere voor dat de vetophoping in de aderen en voornamelijk de ophoping van cholesterol in de bloedvaten wordt verminderd. Ook bevat de blauwe bes een grote hoeveelheid antioxidanten, welke onder andere ontstekingsremmend werken en cholesterolverlagend zijn. Toevoegen van suiker doet de gunstige effecten overigens grotendeels teniet. Bewaar de bessen daarnaast niet te lang en eet ze zo lang ze stevig zijn en een ‘zilveren’ laagje hebben.
Eet u ook wel eens blauwe bessen? En hoe eet u die dan het liefst?
(Bron: ANP, CBS, Gezondheidsnet)