Naar cookieinstellingen
pithivier

Bladerdeegrecept pithivier van Enzo Pérès-Labourdette

Bij Kerst wordt vaak gedacht aan vlees- en visgerechten. Maar ook vegetarische of veganistische gerechten kunnen goed met de feestdagen. Dat bewijst de pithivier van Enzo Pérès-Labourdette wel. Een prachtig gerecht om voor uw gezelschap op tafel te zetten.

Ingrediënten duxelle (paddestoelengehakt)

  • 1 kilo kastanjechampignons
  • 2 grote zoete uien
  • 6 tenen knoflook, geperst
  • 3 eetlepels Provençaalse kruiden
  • 1 cup (240 milliliter) port
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 100 gram walnoten, grof gehakt

Gekarameliseerde uien

  • 2 grote zoete uien, in ringen gesneden
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 cup (240 milliliter) witte wijn
  • 1 eetlepel wijnazijn

Voor de opbouw

  • 4 portobellos
  • 2 pakken vegan bladerdeeg (grote vierkante bladen)
  • 1 grote savooi-kool

Portsaus

  • 1 cup (240 milliliter) port
  • 1 cup (240 milliliter) groentebouillon
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 theelepel suiker

Benodigdheden

  • 1 grote kom met ongeveer 25 centimeter diameter, of meerdere kleinere kommen
  • Grote pan kokend water
  • Deegroller
  • Hakmolen

Bereiding duxelle

Doe in de hakmolen (kan ook met de hand) een handje champignons, hak deze totdat ze op grote kruimels lijken, zet apart en herhaal met de rest van de champignons en uien tot alles grof gehakt is. Let op dat het niet in puree veranderd!

Doe een grote pan op hoog vuur, giet er een beetje olie in en gaar het champignonmengsel totdat u merkt dat bijna al het vocht verdampt is uit de champignons. Roer niet te vaak en doe dit in 3 delen zodat de pan niet te vol is. Geloof me, in 3 delen gaat sneller dan alles in 1 keer in de pan. Doe de gegaarde champignonmengsel in een grote kom.

Voeg aan de kom met champignons de knoflook, kruiden, port, sojasaus en walnoten toe, Doe het geheel weer in de pan en gaar totdat al het vocht van de port weer verdampt is. Leg koud om af te koelen.

Bereiding uien

Doe de uienringen met alle andere ingrediënten in een pannetje en zet op hoog vuur. Als het mengsel kookt zet u het vuur lager, laat sudderen totdat al het vocht verdampt is en de uien mooi donkerbruin zijn. Let op dat u dit niet laat verbranden. Leg koud om af te koelen.

Opbouw pithivier

Grill de portobellos in een pan met een beetje olie. Roer ze niet! Laat eerst aan 1 kant grillen tot ze mooi bruin zijn, draai ze dan om en grill de andere kant tot goudbruin. Blancheer (kook 3 minuten en spoel dan koud af) 6 bladeren savooikool in een grote pan kokend water. Gebruik de deegroller om de grote witte nerf van de bladeren plat te rollen. Bekleed de grote kom met 4 bladeren kool en zorg dat ze een beetje boven de rand uitsteken.

Doe er dan een laagje ui in, bedek met de portobellos en dek vervolgens af met een laag duxelle. Bedek dit weer met koolbladeren en vouw de overhangende randen kool eroverheen. Als het goed is heeft u nu een ‘koolpakketje’ gevuld me 3 lagen vulling. U kunt dit nu koud leggen, of zelfs in de vriezer bewaren totdat u het afmaakt tijdens de feestdagen.

Bakken

Warm de oven voor op 200 graden hetelucht. Leg een vel bakpapier op je bakplaat en leg hier een laag bladerdeeg op. Doe de kom met de pithivier op het bladerdeeg en til op, als het goed is heeft u nu een mooie ‘koepel’ van kool met vulling.

Leg hier een blad bladerdeeg overheen en druk goed glad met uw handen. Druk de randen van de bovenste en onderste laag bladerdeeg goed aan met een vork. Snijdt wat u teveel heeft aan bladerdeeg weg.

Versier eventueel de pithivier en prik met een mes een gat aan de bovenkant zodat die niet ontploft in de oven! Bak in 50 minuten af.

Portsaus maken

Doe in alle ingrediënten voor de portsaus bij elkaar in een pannetje en laat sudderen tot het gehalveerd is in volume. Maak glad met een staafmixer. Gebruik de saus voor bij de pithivier.

Eetsmakelijk en fijne feestdagen!

(Bron en foto: Enzo Pérès-Labourdette)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.