Naar cookieinstellingen
biet-balkenbrij

Biet-balkenbrij van Laura de Grave

Het originele recept van deze biet-balkenbrij is van Nel Schellekens van het Keunenhuis. Volgens Laura de Grave kunt u er eindeloos mee variëren. Bijvoorbeeld door er 1-3 eetlepels gebakken ui of andere restjes groenten aan toe te voegen. Hoeveel boekweit u precies nodig heeft verschilt per keer. De massa moet zo dik worden dat de pollepel er rechtop in kan blijven staan en er geen glans meer op de bij zit. Dof=gaar.

Ingrediënten voor 12 stuks:

  • 350 gram gekookte bieten
  • 60 gram rauwe groenten zoals wortel, gele biet, chioggiabiet
  • 250 milliliter groentebouillon
  • 250 milliliter bietensap
  • 1-3 eetlepels gebakken ui of andere groenten
  • 2 eetlepels rommelkruid (dit is een mengsel van zoethoutwortel, suiker, nootmuskaat, anijs, kaneelkoppen, kruidnagel, peper, foelie,
  • gemberpoeder en sandelhout)
  • 250-350 gram boekweitmeel
  • koolzaadolie

Voor erbij:

  • mosterd
  • piccalilly
  • crostini’s

Bereidingswijze:

Dag 1 – avond:
Doe de gekookte bieten in een keukenmachine en maal 30 seconden. Voeg de rauwe groenten in stukjes toe en maal 10 seconden.

Doe de groentebouillon en het bietensap in een grote steelpan of kleine soeppan en breng aan de kook. Voeg de gemalen groente en eventueel gebakken ui of andere restjes groenten in stukjes toe. Voeg het rommelkruid en wat zout toe.

Zet het vuur laag en voeg in delen het boekweitmeel toe, terwijl u roert met een houten pollepel. Gaar het boekweitmeel. Dit duurt ongeveer 10 minuten en vergt wat kracht. Het kan zijn dat u net iets minder of juist iets meer boekweitmeel nodig heeft.

Als het mengsel dok van kleur wordt, al het witte meel is opgenomen en de pollepel rechtop in de brij blijft staan, is hij klaar. De massa moet echt heel dik zijn anders stijft de balkenbrij niet. Proef de brij: hij moet hoop op smaak zijn. Voeg eventueel zout en/of nog wat rommelkruid toe.

Schep het biet-boekweit-mengsel in een siliconen cakevorm. Leg een stuk plasticfolie op de brij en druk goed aan met de hand/vuist en vingers totdat alle lucht eruit is. Laat met de vershoudfolie erop 2 uur afkoelen buiten de koelkast. Laat minimaal 8 uur (een nacht) afkoelen in de koelkast.

Dag 2 – avond:
Stort de biet-balkenbrij uit de vorm. Snijd in plakken van ongeveer 1 centimeter. Verhit een laagje olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de plakken in delen ongeveer 2-3 minuten aan iedere kant op middelhoog vuur. Serveer met toast, mosterd en piccalilly.

Tip: Heeft u over? Snijd de biet-balkenbij in plakken en wikkel per plak in vershoudfolie. Zo kunt u ze invriezen en op een ander moment eten.

(Bron: Laura de Grave / Nederland Kookboek)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.