Naar cookieinstellingen
beschimmeld voedsel

Beschimmeld eten? weggooien hoeft niet altijd

Beschimmeld eten wordt vaak uit voorzorg weggegooid. Meestal is dit een verstandige keuze, maar soms is de rotte plek wegsnijden voldoende om het product weer eetbaar te maken. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit heeft op een rijtje gezet welke beschimmelde etenswaren u het best kunt weggooien en welke u nog kunt eten.

Weggooien

Als u beschimmeld voedsel in huis aantreft, is het volgens de warenautoriteit goed om vast te stellen of de schimmel mogelijk is doorgedrongen door het gehele product. Dit is heel eenvoudig vast te stellen aan de hand van de structuur. Eet bijvoorbeeld nooit beschimmelde exemplaren van dit soort voedsel:

  • Koekjes, brood of gebak. In droog, poreus voedsel kunnen schimmels en bacteriën zich razendsnel verspreiden, waardoor het verstandig is om het weg te gooien zodra u ook maar een klein stipje schimmel ziet.
  • Kliekjes van vlees, stoofschotels, aardappelen, rijst of pasta kunt u het best links laten liggen zodra u hier schimmel op ziet. Dit soort eten kan binnen 1 dag beschimmelen als het bewaart wordt in de koelkast. Wilt u het langer goed houden? Vries het dan in.
  • Zuivelproducten zoals yoghurt bestaan voor een groot gedeelte uit schimmels die gewoon te eten zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen bederven. Yoghurt, kaas, melk en room moeten absoluut worden weggegooid als u hier schimmel op vindt.
  • Laat u niet foppen door de naam schimmelkazen, want ook deze kunnen oneetbaar worden door schimmels. Het is hierbij wel verstandig om te kijken of de schimmel die erop te zien is hoort bij het fermentatieproces, of dat het er heel anders uitziet. Dat klinkt wellicht lastig, maar u weet het meteen zodra u het ziet.
  • Schimmel gevonden in de jampot, appelmoes, pesto of pindakaas? Gooi het dan direct weg, want de kans is groot dat er al bacterievorming gaande is in het potje.
  • Peulvruchten, pinda’s en andere noten moeten direct worden weggegooid als er schimmel op wordt aangetroffen. Om beschimmeling te voorkomen kunt u deze ook invriezen. Dan blijven ze tot wel 2 jaar goed.
  • Zachte groenten of fruit. De schimmels kunnen gemakkelijk doordringen en daarom is het niet veilig om te eten.

Dit kunt u gewoon opeten

Er zijn ook producten die nog best te eten zijn in beschimmelde toestand. Deze vlieger gaat op voor deze etenswaren:

  • Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika’s.
  • Sinaasappels zijn ook nog te eten na het wegsnijden van de schimmel, maar let er wel op dat u ruim om de rotte plek heen snijdt.
  • Harde kaas. De schimmel groeit alleen aan de buitenkant, maar het is wel zaak om ruim om de beschimmelde plek heen te snijden. Daarna kunt u het weer eten.
  • Gedroogde worst of ham is prima te eten in beschimmelde toestand. Met een borsteltje de schimmel eraf poetsen of wegsnijden met een mesje is voldoende.
  • Harde schimmelkazen die een andere schimmel dan de gebruikelijke vertonen, kunt u eten na het wegsnijden van het stuk met de schimmels.

(Bron: AD, Food Safety and Inspection Service)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Myax says:

    Waarom wordt hier weer gerefereerd aan de Amerikaanse (=Verenigde Staten van Amerika) voedel- en warenautoriteit. De Consumentenbond heeft hier onlangs ook weer aandacht aan besteed in een naar mijn idee veel beter artikel en met een veel omvattender overzicht (Consumentengids oktober 2018; vrij te lezen op de site van de Consumentenbond. Zowel de Consumentenbond als het Voedingscentrum besteden geregeld aandacht aan het verantwoord bewaren van produkten en het voorkomen van en het omgaan met schimmels op voedingsprodukten. Bij het Voedingscentrum kon vorig jaar , en kan nog steeds, een prima koelkastthermometer besteld worden tegen betaling van de verzendkosten (bij sommige supermarkten kon men deze zelfs gratis bij de boodschappen krijgen), in het kader van een aktie om de koelkasttempeatuur op 4 graden celsius te zetten om voedselbederf in de koelkast tegen te gaan.
    Wat is toch deze preoccupatie met ‘Amerika’. Wij leven niet in ‘Amerika’, hebben heel verschillende voedingsgewoontes en prima instanties die zaken zelf aan de orde kunnen stellen. Pas als het om zaken gaat die in Nederland niet aan de orde komen of als het geheel nieuwe inzichten betreft begrijp ik dat er aan bevindingen uit ‘Amerika’ wordt gerefereerd. Overigens: Het betreffend artikel uit de Consumentengids was overgenomen uit ‘Test Aankoop’ (Belgie), maar ja, ‘Amerika’ is nu eenmaal dichterbij…

      Joris Driepinter says:

      Mee eens, eerst kijken naar de meest recente onderzoeken uit eigen land of buurlanden als daar de onderzoeken beter en/of van recentere data zijn… en als er niets voorhanden is, dan kun je altijd nog een Amerikaans onderzoek gebruiken.
      Maar ja, het klinkt voor de meeste mensen natuurlijk wel interessant natuurlijk (al wil ik niet beweren dat Max Vandaag het daarom doet natuurlijk).

      Zo gaat het vaak ook met producten uit de ‘medische hoek’, dan worden vaak de Scandinavische landen aangehaald, omdat we het gevoel hebben dat die ‘frisse gezonde’ landen als Noorwegen, Zweden en Finland, gezondheid nummer 1 staat…
      Vroeger hadden we; ‘Made in Germany’ om kwaliteit te pretenderen…

      Dan hebben we nog; ‘Made in de Europese Unie’… dat moet het ‘wij’ gevoel opwekken, zodat we het toch kwaliteit kopen… in werkelijkheid is het dan vaak een product uit Oost Europa, zoals Polen… maar EU klinkt vertrouwder…
      En alles uit China is negatief… TEMU, ALI-Express enz… maar we houden ons zelf voor de gek, want ook in China hebben ze fatsoenlijke fabrieken die goede prijs/kwaliteit-producten maken, alleen komen die producten vaak via Europese handelshuizen op de Europese markt en hebben de meeste mensen enorm veel Chinese spullen in huis zonder het te weten…

      Kortom; alles draait om imago… een Amerikaans onderzoek, een Australisch onderzoek, en ja… heel soms, een onderzoek van de Universiteit van Wageningen… 😉

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.