Bederfelijk weer tijdens de hondsdagen
Publicatiedatum: 20 juli 2021
Tijdens de hondsdagen hebben we vaak te maken met warm en vochtig weer. Dat heeft invloed op verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld ons voedsel, dat in deze periode sneller bederfelijk is.
Broeierig en nat
De periode tussen 20 juli en 20 augustus worden de hondsdagen genoemd. Tijdens deze 4 weken is het over het algemeen warm, met grote kans op buien en onweer. De oorsprong van de benaming komt uit de astronomie. Rond 20 juli is de ster Sirius van het sterrenbeeld de Grote Hond tijdelijk niet te zien, omdat die dan tegelijk met de zon opkomt. Na de zon is Sirus de ster die wij gewoonlijk het helderste waarnemen. De Egyptenaren houden deze periode in de oudheid al nauwlettend in de gaten. Voor hen is die van het grootste belang, aangezien de nattere periode voor de onmisbare overstromingen van levensader de Nijl zorgen.
Sint Margriet
De verdwijning van Sirius is het startsein voor de hondsdagen. Het zeewater is dan inmiddels flink opgewarmd en de atmosfeer zit vol vocht, wat vaak tot onweer leidt. In vroeger tijden gingen de hondsdagen met flink wat bijgeloof gepaard. Zo werd gedacht dat het weer op de 1e dag van de hondsdagen, Sint Margriet genoemd, garant stond voor het weer in de daaropvolgende weken: ‘met Sint Margriet droog, 6 weken zon in ’t oog’ of juist ‘regent het op Sint Margriet, dan zie je 6 weken de zon niet’. Inmiddels weten we beter, meestal hebben we in deze periode juist te maken met zeer wisselvallig weer. Dat we dan weer zouden kunnen beschrijven als hondenweer! Maar die benaming heeft weer een andere afkomst…
Eten bederft sneller
Wat ook vaak gezegd wordt, is dat voedsel tijdens de hondsdagen veel sneller bederft. Dat is ook inderdaad zo. Het heeft alles te maken met de temperatuur en de hoge luchtvochtigheid. Bij warme en vochtige omstandigheden nemen micro-organismen nou eenmaal veel sneller in aantal toe. Oftewel, het is bederfelijk weer. Een maaltijd geruime tijd onafgedekt op het aanrecht laten staan voordat u het in de koelkast zet is dus geen goed idee. Een voedselvergiftiging ligt tijdens de hondsdagen op de loer. Ook lokt u er ongewild fruitvliegjes mee aan.
Houdt u extra rekening met de hondsdagen in de keuken?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is vervelend dat je in de winkels alleen maar grote porties vers kan kopen die voor een of twee personen veel te groot zijn. Je kan toch niet elke dag het zelfde vlees of kaan en groente eten. Alles is gericht op gezinnen. en daardoor moet ik vaak veel weggooien, want verse groente zoals sla of de kruiden kan je niet invriezen.
Invriezen in ijsblokjes wat over is.
Veel kan. Rode wijn voor saus. Citroensap. Zelfs maaltijden kunnen er een weekje in.
Maar is van 2016 …