Naar cookieinstellingen
Barbecue

Barbecue tip: zo voorkomt u dat uw eten vastplakt

Tijdens een barbecue kunt u op een lekkere en makkelijke manier allerlei ingrediënten bereiden. Een nadeel is alleen dat die weleens de neiging hebben om aan het rooster vast te plakken. Daar zijn een aantal handige tips voor om dat te voorkomen.

Soort voedsel van belang

Des te magerder vlees is, des te sneller plakt het aan het rooster vast. Dat is bijvoorbeeld het geval bij kipfilet en varkenshaas. Vettere vleessoorten plakken veel minder, zoals bijvoorbeeld worstjes, hamburgers en speklapjes. In het geval van vis doet u er goed aan om te kiezen voor een stevige soort, zoals zalm, tonijn of heilbot. Vermijd delicate vissoorten, die al uit elkaar vallen als u er alleen maar in prikt. Maar niet alleen vlees en vis kan blijven plakken, ook bij groente en vegetarische vleesvervangers kan dat gebeuren. Met onderstaande tips is dat voortaan verleden tijd.

Schone barbecue

Om te beginnen is het heel belangrijk om te barbecueën met een zo schoon mogelijke barbecue. Achtergebleven resten van een voorgaande keer zorgen ervoor dat alles veel sneller vastplakt. In een eerder artikel geven we tips voor de schoonmaak ervan.

bbq
Lees ook: Barbecue weer aan? Zo maakt u ‘m achteraf blinkend schoon

Citroenschijfjes

U kunt citroen op 2 manieren gebruiken om vastplakken te voorkomen. Ten 1e kunt u het rooster met een schijfje citroen insmeren. Het zure sap neutraliseert het rooster en vormt een dunne beschermlaag. Herhaal dit tijdens het bakken verschillende malen en u zult merken dat het vlees, de vis en de andere zaken die u bereidt minder vastplakken en makkelijker loskomen. Ten 2e kunt u schijfjes citroen op de plaat leggen en wat u wilt bakken daar bovenop. Zo voorkomt het schijfje dat het vastplakt. Deze methodes geven extra smaak mee en u moet daarom dus wel van de smaak van citroen houden. Als alternatief kunt u ook schijfjes sinaasappel, limoen of ui gebruiken.

Olie

Voorafgaand aan het barbecueën kunt u het rooster met wat keukenpapier met een dun laagje olie insmeren. Door het voedsel vervolgens ook van wat olie te voorzien plakt dit niet zo snel meer vast aan het rooster. Dep in het geval van vlees dit eventueel eerst droog voor u de olie aanbrengt. Doe tijdens het bakken geen nieuwe laagjes olie meer op het rooster, want anders ontstaat er al snel veel rookontwikkeling. Gebruikt u een marinade, voeg daar dan ook wat olie aan toe, want vooral gezoete marinades plakken anders vast aan het grillrooster.

In aluminiumfolie

Vis leent zich goed om in aluminiumfolie te bereiden op de barbecue. Maar ook groentesoorten als paprika en tomaat zijn hiervoor geschikt. In de pakketjes kunt u eventueel extra smaakmakers toevoegen.

Goed hete barbecue

Het voedsel komt makkelijker los van het rooster als u de barbecue goed verhit voordat u met het bakken begint. Bij lagere temperaturen blijft alles veel sneller kleven. Bij de juiste temperatuur schroeit het voedsel meteen dicht en wordt er daardoor een laagje gevormd dat makkelijk los komt van het rooster. Doe de barbecue dus tijdig aan en geef het voedsel even de tijd om grillstrepen te vormen voor u het omdraait.

(Bron: 24Kitchen, Libelle.Be, Napoleon, BBQ Helden, Vlees.nl, wikiHow. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.