Naar cookieinstellingen
Duur 15:50
Gepubliceerd op 4 oktober 2019

Bami goreng en atjar komkommer

Indonesische gerechten worden zelden alleen geserveerd. Zo wordt bij veel maaltijden atjar geserveerd. Een zoet/zuurtje voor bij het eten. En atjar is heel eenvoudig zelf te maken. Dat bewijst dit recept van Francis.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

Voor de atjar komkommer:

  • 2 teentjes knoflook
  • 125 milliliter water
  • 125 gram suiker
  • 125 milliliter witte azijn
  • 1 komkommer
  • 1 sjalotje
  • 1 rode peper
  • peper, zout

Voor de bami goreng:

  • 150 gram eiermie
  • zonnebloemolie
  • 175 gram rauwe tijgergarnalen (gepeld en schoongemaakt)
  • peper, zout
  • 150 gram kippendijfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 0,5 kippenbouillonblokje
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel droge Sherry
  • 200 gram peultjes

Bereidingswijze:

Van de atjar komkommer:

Pel en hak de knoflook. Breng in een pan het water, de suiker, azijn en knoflook aan de kook. Halveer de komkommer. Verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer op de gewenste lengte en in de gewenste vorm. Pel de sjalot en snijd in dunne ringen. Snijd de peper in dunne ringen. Meng de komkommer met de sjalot en peper. Schenk de vloeistof over het komkommermengsel. Meng alles goed en breng de atjar ketimoen op smaak met peper en zout. Laat de atjar ketimoen afkoelen tot kamertemperatuur.

Van de bami goreng:

Breng een pan water aan de kook. Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar 1 minuut korter dan de aangegeven bereidingstijd. Giet de mie goed af en spoel met koud water. Laat goed uitlekken.

Verwarm een scheutje olie in een wok en bak de garnalen kort, tot ze niet langer doorschijnend zijn. Breng de garnalen op smaak met peper en zout, schep ze uit de wok en bewaar ze op een bordje.

Snijd de kip in blokjes. Schenk nog een scheut zonnebloemolie in de wok en roerbak de kip een paar minuten. Pel en hak de knoflook en bak circa 1 minuut mee. Voeg de oestersaus, het bouillonblokje, de ketjap manis en ketjap asin, suiker, vissaus en sherry toe. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de uiteindes van de peultjes en ontdraad indien nodig. Voeg de peultjes toe en roerbak circa een minuut. Voeg de mie en de garnalen toe en roer goed door.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (6)

    Yria says:

    Heerlijk gerecht!
    Goed weekend, Maria

    Mars says:

    Leuk om klaar te maken, en heerlijk om te eten.
    Bedankt !

    Jody says:

    Ik heb met verbazing gekeken naar de hoeveelheid zout dat in dit recept gaat. Alle sauzen, de verschillende ketjappen, oester en vissaus, staan stijf van het zout. En dan ook nog een 1/2 bouillonblokje. Tot slot het voorstel op smaak maken met ZOUT en peper. Mijn bloeddruk zit inmiddels op 200…

    JJacqueline says:

    Wat een heerlijk recept!Dank ook voor de goede duidelijke uitleg Francis!

    ChristaL says:

    Bedankt voor het heerlijke recept Francis. Prima uitleg! Vanavond hebben we deze heerlijke maaltijd gegeten. Ik heb alleen knoflookgarnalen genomen en de oestersaus en vissaus weggelaten omdat we dat niet in huis hadden. Maar dan is het nog heel lekker.

    jannoman says:

    Heerlijk gerecht, lekker authentiek. Vooral ook de atjar ketimoen, zoom heerlijk vers.

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.