Bakker Voskamp bakt de lekkerste en beste oliebol
Publicatiedatum: 27 december 2016
Meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse mag zich ook dit jaar weer de beste oliebollenbakker van Nederland noemen. Net als vorig jaar komt zijn zaak als beste uit de bus bij de AD Oliebollentest. In 2010 wint Voskamp voor het eerst de prijs voor de beste oliebol.
Absolute winnaar
Het panel van de AD Oliebollentest bezocht in totaal 160 oliebollenbakkers. Volgens de jury zijn aan de top de verschillen maar klein. Maar over de bollen van Voskamp heeft het panel vrijwel uitsluitend lovende woorden: ‘Absolute winnaar’, ‘lekker krokante korst’, ‘luchtig, goed gevuld en lekkere afbeet’. De tweede plaats gaat naar Bakkerij Brokking in IJsselstein. Bakkerij Aad Klootwijk uit Capelle aan den IJssel eindigt op de derde plaats.
Uren van training
De bakkers van Voskamp hebben honderden uren getraind. Elk jaar zijn de eigenschappen van de natuurproducten waarmee wordt gewerkt weer anders. De bloem kan net iets anders reageren en elke oogst appels of rozijnen is ook steeds net even anders.
“Het is niet alleen het recept, alles moet kloppen. Ik moet zorgen dat mijn mensen onder optimale omstandigheden kunnen werken. De juiste apparatuur moet er staan. Maar wil het goed gaan, dan moet ook de chauffeur bij de les blijven. En de verkoopster moet vriendelijk tegen de klant zijn en verstand van zaken hebben, want anders is alles nog voor niets geweest”, aldus directeur Cees Weeda. Het familiebedrijf Voskamp (met 17 filialen en 180 medewerkers) produceert 13.000 oliebollen per uur. In 2015 gingen er meer dan 500.000 over de toonbank.
(Bron: AD/ANP)