Babi Ketjap van Bartje Boemboe en Jojo

Boemboe’s zijn het geheim van de Indonesische keuken. Ze geven elk gerecht een bijzonder, eigen karakter. Babi Ketjap is heerlijk comfort food met varkensvlees en een stroperige saus van ketjap, zoet en pittig tegelijk. Samen met de bijzondere Boemboe zet u gemakkelijk een smakelijk gerecht op tafel. In Tijd voor MAX maakte Bartje Boemboe en Jojo op vrijdag 5 februari 2016 samen een Babi Ketjap.

Ingrediënten (4 personen):

  • 500 gram varkenshaas en 100 gram speklapjes in niet te kleine blokjes(5×5 cm) gesneden (vlees moet op kamertemperatuur zijn)
  • 1 sjalot
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel ketjap asin (zoute ketjap)
  • 2 eetlepels asem
  • 1 theelepel gembersiroop
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 theelepels gula djawa
  • olie

Boemboe:

  • 5 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 5 cm verse djahé of 1 ½ theelepel
  • poeder
  • 3 lomboks
  • 1 rawit
  • peper en zout

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes van 5 cm. Schil en snipper de sjalotjes hou 1 gesneden sjalot apart. Maak de knoflook schoon, schil de djahé en snij in stukjes. Wrijf de 5 sjalotten, knoflook, djahé, lomboks fijn in de tjobeh of in een foodprocessor tot een smeuïge boemboe.

Verhit 2 eetlepels olie in een wok en fruit eerst het overgebleven gesneden sjalotje. Voeg de boemboe erbij en fruit dit 5 minuten. Voeg het vlees erbij en bak dit aan. Na een paar minuten (als het vlees een beetje bruin is) de ketjap (zoet en zout) en asem toevoegen. Zout en peper toevoegen. Bak dit op een laag vuurtje 30 minuten (zachtjes laten pruttelen). Regelmatig omroeren.

Het vlees moet gaar zijn en de ketjapsaus voldoende ingedikt (ketjap moet aan het vlees blijven kleven). Voeg het liefst zo min mogelijk water toe, want het water verdunt de smaak van de Babi Ketjap! Als het gaar is de citroensap toevoegen. Serveer het geheel met wat rijst.

Eet smakelijk!

Geef een reactie