Augurken fermenteren van Meneer Wateetons

Zelfgemaakte augurkjes zijn een delicatesse volgens Meneer Wateetons. Ze zijn vele malen rijker van smaak dan hun via azijn verzuurde broertjes uit een potje. Ga naar een goede groenteboer en koop daar kleine komkommers, het liefst van die wat pokdalige augurk-komkommertjes.

Ingrediënten (voorbereiden 1 uur, fermenteren 2 weken):

  • 500 gram komkommer
  • 5% pekel, voldoende om alle komkommers onder water te laten staan
  • ½ ui, fijngesneden
  • ¼ paprika, versnipperd
  • 3 gram mosterdzaad
  • 1 gram gekneusd venkelzaad
  • 1 takje dille
  • 2 gram zwarte peperkorrels

Extra benodigdheden:

Een pot met enigszins brede opening, bijvoorbeeld een zuurkoolpot (Keulse pot, met steen) of glazen (weck)pot, optioneel met waterslot.

Bereiding:

Verwijder eventuele resten van de bloem van het komkommerkontje. Die bevatten enzymen die de augurkjes hol en papperig kunnen maken. Pers de komkommertjes stijf tegen elkaar in een pot. Voeg de pekel en de andere ingrediënten toe.

Fermenteer onder iets zwaars net beneden kamertemperatuur.

Proef regelmatig. De augurkjes zijn klaar als:

  • ze lekker en crunchy zijn
  • er geen gasopbouw meer plaats vindt
  • een pH van 4,6 bereikt is
  • er bij kamertemperatuur ongeveer een week verstreken zijn of een maand of zes als je onder de 10 °C fermenteert
  • zet in de koelkast om de fermentatie te stoppen, inmaken in azijn kan ook.

Tip: op precies dezelfde manier maakt u van kleine uitjes waanzinnige zilveruitjes.

Geef een reactie

Reactie

    Rob Broeksteeg says:

    Lijkt me heel lekker ga beslist proberen.
    Vrgr Rob en Olga