Naar cookieinstellingen

Atjar van Janny van der Heijden

Atjar betekent zuur. Het is eigenlijk heel simpel te maken en als het goed bewaard wordt, altijd binnen handbereik. Lekker bij Indonesisch eten maar ook bij saté met brood. Janny maakt 2 soorten, die op basis van komkommer en gemengd. En het woord zegt het al: gemengd zuur dus varieer naar eigen voorkeur met:  bloemkoolroosjes, broccoli, sperzieboontjes, paprika, komkommer, ui of taugé. Blancheer harde groenten eventueel kort voor ze te mengen met de overige groente.

Ingrediënten atjar ketimoen (komkommer atjar):

  • 1 komkommer
  • 1 rode peper
  • 1 sjalotje
  • 5 eetlepels (natuur)azijn
  • 3 eetlepels rietsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel mosterdzaadjes (licht gekneusd)
  • mespunt zout

Bereidingswijze:

Snijd de komkommer In de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in plakken. Halveerde rode peper en snijd deze in reepjes. Pel en snipper de sjalot. Doe alles samen in een kom of uitgekookte weckpot.

Verwarm de azijn en voeg hier de suiker aan toe samen met de gekneusde mosterdkorrels. Roer tot de suiker is opgelost en voeg het zout toe. Laat 30 seconden koken en neem dan de pan van het fornuis. Laat enigszins afkoelen.

Schenk het azijnmengsel over de groenten.

De atjar kan vrij direct gebruikt worden of in een weckpot bewaard. De groente slinkt dan wel iets. Zet de goed afgesloten pot op een koele plek.

Tip: voeg een handje vol taugé toe. Was de groente eerst en overspoel met kokend water in een zeef of vergiet. Voeg de goed uitgelekte taugé bij de komkommer. Ook heel lekker een theelepel mosterdpoeder in de azijn oplossen. De atjar wordt dan iets scherper.

Ingrediënten atjar tjampoer (gemengd zuur):

  • 1/2 witte kool
  • 3-4 iets grotere wortels (moeten met dunschiller in repen gesneden)
  • 1-2 rode pepers
  • 4 centimeter gemberwortel
  • 3 tenen knoflook
  • 500 milliliter azijn
  • 125 milliliter water
  • 75-100 gram rietsuiker of gula djawa
  • 1 volle eetlepel kurkuma
  • ½ theelepel korianderzaadjes

Bereidingswijze:

Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern. Snijd de stukken kool in dunne repen(gebruik eventueel een mandoline). Maak de wortels schoon en snijd ze met een dunschiller in dunne repen. Halveer de pepers en snijd deze in reepjes. Schil de gember en pel de knoflook.  Snijd beide in dunne plakken. Meng alle groente in een grote of meerder weckpot(ten).

Breng azijn, water en suiker aan de kook. Voeg de kurkuma  en korianderzaadjes toe als de suiker is opgelost. Schenk heet over de groente en laat afkoelen.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.