Asperges croque monsieur van Sandra Ysbrandy
Publicatiedatum: 21 maart 2019
Een chique tosti, deze croque monsieur met asperges. Het aspergeseizoen is geopend. Heerlijk om van deze seizoensgroenten te gaan genieten. En dat kan op zoveel manieren. Probeer dit lunchgerecht maar eens!
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 300 milliliter volle melk
- 60 gram oude kaas (geraspt)
- snuf nootmuskaat
- peper en zout
- 400 gram asperges
- 200 gram ham (schouder)
- 200 gram geraspte oude kaas
- 8 plakken brood (handgesneden)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Schil de asperges en snijd een stukje van de onderkant af. Zet een pan met koud water op en doe hierin de geschilde asperges en een snuf zout. Breng aan de kook. Laat 3 minuten koken en zet het vuur dan uit. Laat de asperges nog een minuut of 10 in het hete water staan met de deksel op de pan. Natuurlijk kunt u voor dit gerecht ook asperges gebruiken die over zijn van de avond ervoor.
Smelt voor de bechamel boter in een pan. Roer de bloem erdoor en bak 1 tot 2 minuten mee, tot u een biscuitgeur ruikt. Voeg nu in gedeeltes de melk toe tot u een mooie dikke saus heeft. Doe de oude kaas erbij en roer tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Dek af met plastic folie en laat afkoelen.
Rooster de plakken brood aan een kant. Leg de plakken brood met de geroosterde kant boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer de geroosterde kant met een flinke laag bechamel. Leg op 4 plakken brood ham en asperges. Als de asperges te lang zijn, snijd je ze een keer doormidden. Bestrooi met flink wat kaas. Leg de plak brood met de bechamel bovenop de plakken brood met bechamel, asperges, ham en kaas.
Schuif de bakplaat bovenin de hete oven. Na ongeveer 10 minuten is de kaas gesmolten, bubbelt de bechamel en kleurt deze goudbruin.
(Bron: Sandra Ysbrandy)