Naar cookieinstellingen
Duur 13:13
Gepubliceerd op 22 mei 2018

Aspergerisotto met garnalen

Het beste uit 2 werelden: risotto en asperges. Deze 2 laten zich heel goed combineren. Kook de asperges maar kort, want ze garen nog na in de risotto. Sandra combineert de witte en groene asperges met de risotto en garnalen.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 500 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 500 gram witte asperges
  • klontje boter
  • 1 sjalot
  • 150 gram risottorijst
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • 100 gram groene aspergetips
  • 200 gram roerbakgarnalen
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • peper, zout

Bereidingswijze:

Breng het water aan de kook en voeg het bouillonblokje toe. Snijd de houterige onderkant van de witte asperges, ongeveer 2 centimeter van de onderkant. Schil de asperges met een dunschiller rondom vanaf het kopje naar beneden. Snijd de asperges in stukken van 1 centimeter. Kook de asperges circa 4 minuten in de bouillon. Schep de asperges met een schuimspaan uit de bouillon en houd apart.

Smelt een klontje boter in een brede pan met dikke bodem. Pel en snipper de sjalot en fruit circa 2 minuten. Voeg de risottorijst toe en bak al roerende tot de korrels glanzen. Rasp en pers de citroen naar smaak boven de pan. Voeg de bouillon scheut voor scheut toe aan de rijst en laat al roerende de bouillon opnemen. Voeg pas de volgende scheut toe als alle bouillon is opgenomen. Herhaal tot de bouillon op is en de rijst smeuïg en beetgaar is. Mocht de bouillon al op zijn, maar de rijst nog niet gaar, voeg dan scheutjes warm water toe. Voeg de witte asperges toe.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Roerbak de groene aspergetips samen met de garnalen in circa 4 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout.

Rasp de kaas. Voeg de kaas en een klontje boter toe aan de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Roer voorzichtig.

Verdeel de aspergerisotto over borden en verdeel hier de aspergetips en garnalen over. Garneer eventueel met nog wat kaas.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (9)

    Nuijs says:

    Wat wordt er in deze aflevering weer een enorme hoop onzin verteld en gedemonstreerd!

    Nuijs says:

    Wat wordt er in deze aflevering weer een enorme hoop onzin verteld en gedemonstreerd!

    Asperges voor het schillen in koud water leggen omdat ze dan gemakkelijk zouden schillen. Totale onzin. Asperges nemen geen vocht op als ze een half uur in water liggen en als je echt verse asperges hebt schillen die sowiezo al prima.
    En schilt u de asperges alstublieft niet zoals gedemonstreerd. Er zullen er vele breken en het kost erg veel tijd om het op de gedemonstreerde onhandige wijze te doen. Ook de genoemde 1 cm van de onderkant afsnijden blijkt in de praktijk op 3 centimeter uit te komen wat bij echt verse asperges totaal niet nodig is.

    De hoeveelheden bij dit recept zijn overigens totaal overdreven. Als je deze aanhoudt krijg je in totaal ongeveer 1.600 gram bereid gerecht. Dit is voor 2 personen erg veel! Overigens verbruikt Sandra in de video van een aantal ingrediënten veel meer. Zo is “een klontje boter” in de video minimaal 100 gram en de “30 gram” kaas wordt in de praktijk verdrievoudigd. Al met al levert de bereiding zoals Sandra deze uitvoert een vreselijk vet gerecht op!

    Ook grappig is dat Sandra op haar aanstellerige voorleesmoedertoontje (bijna alle zelfstandignaamwoorden worden verkleind met de toevoeging “tje”) beweert dat de sjalot vooral rustig aangezet moet worden maar even later zie je de risotto koken met de donkere puntjes van verbrande sjalot erin. Toch niet helemaal goed opgelet!

    Dan gaat Sandra over tot het bereiden van de “garnaaltjes” (wat gewoon garnalen zijn) en de groene asperges. Heel bijzonder is het om eerst de garnalen in de pan te doen en pas veel later de groene asperges terwijl deze laatste echt iets langer nodig hebben om voldoende gaar te worden. Als u dit gerecht bereid zoals Sandra heeft u gortdroge “garnaaltjes” (Ysbrandy’s woordkeuze) op uw overdreven vette risotto.

    Overigens is het heerlijk om eens risotto te maken zonder die eeuwige kaas erdoor. Kost minder, levert een minder vet gerecht op en laat de smaak van de andere ingrediënten beter tot hun recht komen.

      KookBuffel says:

      Als ik 3 keer per week vette risotto zou eten (met boter-tje en kaas-je) dan zou ik misschien wel die “eeuwige kaas” er een keertje uit laten, nu zie ik daar werkelijk geen enkele reden voor. Als u zich niet kunt vinden in dit recept, maak het dan niet, maar bekritiseer het ook niet. U bepaalt “de regels” niet.
      Ik maak het vanavond grotendeels volgens het recept van Sandra, ongetwijfeld met hier en daar een aanpassing als ik dat nodig vind. Persoonlijk doe ik dat ALTIJD zo. Recepten zijn een leidraad, geen verplichting.
      Verder… als u het beter denkt te weten, ga gerust uw gang; maak een website of uw eigen kookprogramma.
      Vanavond eet ik lekkere (vette) risotto, waarschijnlijk net te veel, maar dat komt op den duur ook wel op.
      Kliekjesdag!

      Janssenjmh says:

      Als je je stoort aan Sandra zet het dan af
      Meeste gerechten van Sandra en Mounir best kloppend
      Je moet het ook als richtlijn zien
      Dit risotto gerecht gemaakt, was wel best zout komt door bouillonblokje denk ik.
      Witte verse asperges kun je gewoon schillen en er hoeft dan ook maar max cm van af. Op tv leek het wel 3 cm. En groene asperges misschien beter ook eerst even blancheren. Dan wordt het nog veel lekkerder
      Bij mij was het prima gelukt en had bij wokgarnalen/groene asperges nog paar kleine tomaatjes mee gewokt. Heerlijk

    dlonra says:

    alle recepten die ik uitprobeer krijgen een cijfer en 8 of hoger gaan in een speciale map, dit recept krijgt een 9, geweldig lekker !!

      MAX Vandaag says:

      Beste dlonra, wat leuk om te lezen dat u van de recepten geniet en degene die extra bevallen bewaart.

      Janssenjmh says:

      Mee eens
      Prima recept
      Vaak bijzondere combinaties maar proberen waard en tijdens maken merk je of het werkt

    Erikjense says:

    Wij vonden het heerlijk. Voor herhaling vatbaar.

    Stienepien says:

    Vandaag gemaakt, we houden niet echt van risotto. Maar het was heerlijk, jammer dat de witte asperges er niet het hele jaar zijn. Want ik wil dit best vaker maken, een echte aanrader!

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.