Naar cookieinstellingen
asperges

Aspergeklassiekers

Eind april betekent traditioneel het begin van het witte aspergeseizoen! Een favoriet van Emina Zorlak. Deze typische lentegroente heeft vele bijnamen; het witte goud, de parel van het land, koningin van de groente, points d’amour…  de laatste is letterlijk vertaald uit het Frans “het puntje van de liefde”, wat natuurlijk te danken is aan de fallische vorm.

Extra stimulans

Niet voor niets wordt dan ook gezegd dat rond het begin van onze jaartelling Julius Ceasar ontdekte dat de liefde voor Cleopatra een extra stimulans kreeg na het eten van asperges. In Egypte zijn afbeeldingen gevonden van asperges die duizenden jaren geleden dienden als speciale offergaven.

Sinds de Romeinse tijd in Nederland

Ook hier in Nederland gaat de liefde voor asperges ver terug in de tijd. In 2003 is bij opgravingen in Woerden een mes gevonden met de afbeelding van een asperge, waardoor wordt aangenomen dat de asperge in Nederland al in de Romeinse tijd werd gegeten. Vandaag de dag eten vooral Nederlanders en Duitsers relatief gezien veel witte asperges. In andere landen worden voornamelijk groene asperges gegeten.

100 groeidagen

Het aspergeseizoen eindigt op 24 juni en dat komt omdat de aspergeplant minimaal 100 groeidagen nodig heeft om volgend jaar weer nieuwe asperges te kunnen produceren. De teler laat de plant groeien tot boompje en door fotosynthese kan de plant genoeg suikers aanmaken in de wortels om de winter te overleven. Dat betekent dat er vanaf 24 juni ongeveer 100 dagen over zijn

Geen zonlicht

Witte asperges zijn wit omdat ze onder de grond groeien en geen zonlicht krijgen. Ze zijn over het algemeen niet goedkoop, omdat de oogst van asperges behoorlijk arbeidsintensief is; de stengels worden met de hand opgespoord en op juiste lengte afgesneden. Bij voorkeur worden asperges zo snel mogelijk na aankoop gegeten. Je kunt achterhalen of ze vers zijn door ze tegen elkaar aan te wrijven. Als ze piepen dan zijn ze vers. Gewikkeld in een vochtige (thee)doek zijn ze nog ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast.

Klassiek

Maar goed, als u deze seizoensdelicatesse eenmaal in huis hebt, dan gaat u natuurlijk niet lang wachten totdat u ze verwerkt in een heerlijk gerecht. De meest bekende gerechten met de witte asperge zijn soep of asperges met krieltjes, ham of zalm en Hollandaise saus. Vandaag een borrelhap geïnspireerd op deze laatstgenoemde klassieker. Je hebt relatief weinig asperges nodig; kortom, wel wat luxe, maar zacht voor de portemonnee. Je bakt de asperges in de pan met wat olie, dus het risico van papperig gekookte asperges heb je niet. En tenslotte is de Hollandaisesaus ontzettend makkelijk vanwege een truc die tegenwoordig online hartstikke populair is. Trek een flesje open van het een of ander en geniet. Borrel ze, proost!

Ingrediënten aspergeklassieker als borrelhap:

  • 200 gram kruimige aardappelen
  • een paar witte asperges
  • 20 gram gerookte zalm
  • bieslook of peterselie
  • 3 eieren
  • 1 citroen
  • 1 pakje boter
  • scheutje water
  • peper, zout

Bereidingswijze:

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de aardappelen en kook ze circa 15 minuten.

Schil de asperges twee keer rond en snijd circa 3 cm van de kontjes. Bewaar de kontjes en schillen om bouillon van te trekken, maar ze worden in dit recept niet gebruikt.

Halveer de asperges in de lengte en snijd ze in stukjes van circa 1 centimeter dik.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de asperges in circa 5 minuten gaar.

Giet de aardappels af en stoom kort droog. Stamp de aardappels met een stamper. Rasp hier naar smaak wat van de citroenschil boven en breng op smaak met peper en zout. Snijd de zalm in dunne reepjes en voeg samen met de asperges toe. Hak de bieslook/peterselie en voeg toe. Voeg een eitje toe en roer goed door.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Schep kleine hoopjes ter grootte van een pingpongbal in de pan en druk ze iets plat. Bak de aspergekoekjes in circa 8 minuten om en om goudbruin en gaar op een middelmatig vuurtje. Voeg eventueel na het keren een klontje boter toe. Herhaal tot alles op is. Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

Snelle hollandaisesaus als dip

Smelt 100 gram boter in een pannetje op laag vuur.

Splits 2 eieren. Bewaar de eiwitten, maar ze worden in dit recept niet gebruikt.

Doe de dooiers in een hoge maatbeker en pers er wat citroen boven uit. Voeg een eetlepel water toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout. Zet de staafmixer in de maatbeker en voeg al mixend druppelsgewijs de gesmolten boter toe.

Schep de snelle hollandaisesaus in een kom en serveer bij de aspergeklassieker.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.