Aspergeflan met lamsham van Sandra Ysbrandy
Publicatiedatum: 13 april 2017
Het aspergeseizoen is dinsdag 11 april officieel geopend: hoera! De komende maanden kunnen we weer genieten van dit witte goud. Sandra maakt een aspergeflan. Een soort hartige taart met ei, zonder deegkorst. Combineer de asperges voor de vulling met lamsham, rivierkreeftjes of gerookte zalm. Net wat u lekker vindt.
Ingrediënten:
- 1 kilo asperges
- 175 gram lamsham of 175 gram gerookte zalm of 175 gram rivierkreeftjes
- 5 eieren
- 1 deciliter slagroom
- 4 eetlepels crème fraîche
- 1 eetlepels mosterd of verse mierikswortel
- bieslook of tuinkers
- peper en zout
- boter om in te vetten
Benodigdheden:
- Gesloten(quiche)vorm van 28 centimeter (geen springvorm)
- Ovenschaal waar de quichevorm in past
- theedoek
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de asperges en snijd ongeveer 2 centimeter van de onderkant af. Doe koud water in een pan waar de (liggend) asperges in passen. U kunt wat smaakmakers toevoegen als foelie, koffielepel suiker, snuf zout, peperkorrels, scheut witte wijn. Breng aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Doe het vuur uit en laat de asperges rustig doorgaren (ongeveer een kwartier maar mag ook langer, ze zullen niet te gaar worden).
Schep de asperges uit de pan en leg ze op een theedoek. Snijd de asperges in 3-en.
Wanneer u voor lamsham of gerookte zalm kiest, snijd dit dan in dunne reepjes.
Vet de vorm in met boter. Verdeel de asperges over de bodem. Verdeel ook de lamsham, gerookte zalm of rivierkreeftjes over de bodem.
Klop de eieren met de room, de crème fraîche en de mosterd door elkaar. Voeg peper en zout toe en giet dit over de aspergevulling.
Zet de vorm in een ovenschaal die groter is en giet hier heet water in tot halverwege de rand van de quichevorm. Zet dit het geheel 30 minuten in de oven. Kijk halverwege even of de bovenkant van de flan niet te bruin kleurt. Dan legt u er wat aluminiumfolie op.
Als de flan stevig aanvoelt is het klaar. Bestrooi met bieslook of tuinkers.
Tip: een groene salade smaakt hier heerlijk bij.
(Bron: Sandra Ysbrandy)