Arubaanse pastechi

Arubaanse pastechi

Wie wel eens op Aruba is geweest (of er nog eens naar toe gaat) kan niet heen om de pastechi. Een pasteitje of een gevuld deegflapje. In feite kan er van alles in. Varieer eens en vervang het gehakt voor kaas, door 3 eetlepels geraspte jonge kaas per pastechi. Elizabeth maakt de variant met mager rundergehakt.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 500 gram bloem + extra voor bestuiven
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepel kristalsuiker
  • 2 eetlepel crisco (plantaardige boter, online of bij toko verkrijgbaar)
  • 250 milliliter water

Voor de vulling:

  • 1 medium ui
  • 0,5 rode puntpaprika
  • 1 stengel bleekselderij
  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 250 gram mager rundergehakt
  • 0,5 blokje tuinkruidenbouillon
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 1 eetlepel piccalilly
  • olie om in te frituren

Bereidingswijze:

Doe de bloem, bakpoeder, zout, kristalsuiker, crisco en water in de kom van de staande mixer met de kneedhaak. Mix op een lage stand en kneed het deeg 10 minuten. Vet een kom in met olijfolie, leg het deeg erin en laat rusten tot gebruik.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak het gehakt circa 2 minuten. Pel en snipper de ui. Snijd de paprika en bleekselderij in kleine stukjes. Voeg de ui, paprika en bleekselderij toe en bak nog circa 3 minuten. Pel en plet de knoflook, hak fijn en voeg toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Voeg de rozijnen en de piccalilly toe en bak het vlees tot al het vocht verdampt is. Dit duurt circa 15 minuten. Laat de vulling helemaal afkoelen.

Bestuif het werkblad met wat bloem. Verdeel het deeg in bollen van circa 100 gram en druk ze iets plat. Rol ze met de deegroller uit tot een cirkel van 2 mm dik. Schep circa een eetlepel gehakt in het midden van de cirkel. Bestrijk de rand van het deeg met water en vouw dicht tot een mooie halve maan. Snijd met een mes de rand bij en druk de rand met een vork goed dicht.
Verhit de olie tot 180 °C. in een diepe pan. Bak de pastechi in circa 4 minuten goudbruin. Duw ze tijdens het frituren steeds naar beneden met een lepel zodat ze goed ondergedompeld worden in de olie.

Eet smakelijk!

Geef een reactie