Naar cookieinstellingen
Arretjescake

Arretjescake van Enzo Pérès-Labourdette

Enzo Pérès-Labourdette is niet alleen in 2022 in Heel Holland Bakt uitgeroepen tot de Beste Thuisbakker van Nederland, maar hij heeft ook heel veel met de Verenigd Koninkrijk en met Queen Elizabeth. Daarom maakt hij speciaal een vegan variant op de lievelingscake van koningin Elizabeth: arretjescake. Bijkomend voordeel van deze taart, u heeft de oven niet nodig. Op de site van Heel Holland Bakt zijn nog meer recepten te vinden waar geen oven voor nodig is. 

Ingrediënten:

  • 500 gram  vegan digestive biscuit
  • 250 gram vegan boter
  • 220 gram agave siroop
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram cacaopoeder
  • 120 gram pure chocolade in stukjes
  • 160 milliliter plantaardige melk
  • 1 theelepel gemalen koffie
  • 1/2 theelepel zout

Voor de ganache:

  • 150 gram pure chocolade in stukjes
  • 100 milliliter plantaardige melk
  • 40 gram vegan boter

Bereidingswijze:

Vet een springvorm met doorsnede van ongeveer 25 centimeter in. Plak eventueel bakpapier aan de binnenkant van het blik.

Hak de biscuits in kleine stukjes van ongeveer 1 tot 2 centimeter.

Smelt de boter in een pan op een medium vuur. Blijf roeren tot het helemaal gesmolten is. Voeg de chocolade, agavesiroop, het merg van het vanillestokje en de 1/2 theelepel zout toe. Blijf roeren tot alle ingrediënten zijn gesmolten en opgenomen. Zet het vuur uit.

Mix in een kom de cacaopoeder, plantaardige melk en de eetlepel gemalen koffie tot de cacao helemaal is opgenomen. Dat is als het een beetje een kleverige pasta is geworden. Voeg het mengsel toe aan botermengsel en blijf roeren tot het helemaal is opgenomen.

Voeg als laatste de gehakte biscuits toe en meng voorzichtig door het mengsel. Zorg dat alle biscuits helemaal zijn opgenomen. Stort het beslag in het bakblik en strijk het glad. Zet in de koelkast en laat het hier 2 uur opstijven.

Voor de ganache:

Doe de plantaardige melk met de vegan boter in een pan. Zet op een laag vuurtje en laat het opwarmen tot de boter gesmolten is.

Doe in een kom de gehakte chocolade. Schenk vervolgens het melk/boter-mengsel over de chocolade. Zet apart voor een minuut of 2 zodat de chocolade kan smelten. Roer om tot het een egaal mengsel is.

Haal de cake uit de koelkast en maak de ring los van de cake en zet de cake op een bord. Giet de ganache over de bovenkant van de cake en zorg dat de hele bovenkant bedekt is. Zet nog voor een minuut of 30 terug in de koelkast om op te stijven. Daarna is hij klaar om te eten.

(Bron: Enzo Pérès-Labourdette Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    rode vogel says:

    lekker en luxe in 2022
    in de jaren na de oorlog aten wij arretjescake gemaakt van cacao en boter of ‘delfine’. een soort vet van fabrikant Calvé , en biscuitjes.
    Ja, dat was een luxe traktatie in 1950.

    witkwast65 says:

    deze taart maakt we al in 1950 maar dan met diamant vet en wat melk en 1 ei en de koekjes werden netjes op gestapeld en dan in lagen opgebouwd er kwam ook nog wat sterke koffie bij de cacao , weet dat ik een meegenomen heb op kamp en in het beekje gezet voor koel te blijven maar morgens was hij verder gespoeld maar gevonden was nog lekkerde.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.