Naar cookieinstellingen

Appeltaart van Menno

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 325 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 240 gram koude roomboter
  • 1 theelepel appelcider azijn
  • 50 mililiter ijskoud water

Voor de vulling:

  • 1 kilo zoetzure appels zoals Granny Smith, Jonagold of Elstar
  • 2 eetlepel citroensap
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 1/8 theelepel zout
  • 3 eetlepel tarwebloem
  • handjevol pecannoten, grof gehakt

Voor de afwerking:

  • 1 biologisch ei
  • 1 eetlepel room
  • 25 gram roomboter, in kleine blokjes
  • kristalsuiker

1 taartvorm met doorsnede van 24 centimeter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Meng de bloem en het zout in een grote mengkom. Snijd de boter in kleine blokjes. Kneed met koele vingertoppen de boter zo snel mogelijk door de bloem tot een kruimelig deeg.

Voeg de azijn en driekwart van het ijswater toe. Test of het deeg niet te droog is: knijp in het deeg en als het te kruimelig is, voegt u theelepel voor theelepel water toe. Kneed niet te lang. Verdeel het deeg in twee gelijke delen, maak deze plat en rond, verpak de plakken in plasticfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

Bestuif het werkblad en rol één plak deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van 30 cm. Leg de lap deeg in de taartvorm en druk voorzichtig aan. Laat circa 3 centimeter overhangen en knip de rest van het deeg met een schaar weg. Rol de andere plak deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van 26 centimeter en leg deze op een bord bedekt met bakpapier. Zet beide deegplakken weer in de koelkast om te laten rusten.

Schil en snijd voor de vulling de appels in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in plakjes en meng deze met het citroensap, suiker, kaneel, nootmuskaat, zout, bloem en pecannoten.

Schep de vulling in de gekoelde taartvorm en verdeel de blokjes boter ertussen.

Klop het ei los en meng met de room. Bestrijk de rand van het deeg in de vorm met een deel van het ei-roommengsel en leg de andere plak gekoelde deeg hierop en snijd of knip de zijkanten net zo bij als de onderkant. Plooi de rand met duim en wijsvingers tot een decoratieve rand. Bestrijk de bovenkant van de pie met de rest van het eimengsel en bestrooi de bovenkant royaal met suiker. Snijd met een scherp mes drie kleine openingen in het deeg zodat stoom kan ontsnappen.

Zet de taart in de oven en bak deze 45-55 minuten totdat deze mooi goudbruin is geworden.

Tip: Wanneer u koude boter gebruikt, wordt het deeg krokanter. Is de boter te warm? Leg het circa 30 minuten in de vriezer.

(Bron: Menno de Koning)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.