Naar cookieinstellingen
appeltaart

Appeltaart met roomspijs van Anna Yilmaz

Deze appeltaart van Anna vergt enige voorbereiding. Want amandelspijs is volgens Anna het lekkerst als u het een dag van tevoren maakt. Dan kan de smaak zich pas echt goed ontwikkelen. En nog een tip: meng de appelvulling met peren. Is heerlijk!

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 200 gram roomboter
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 250 gram (Zeeuwse) bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • rasp van 1 citroen

Voor de roomspijs:

  • 100 gram amandelspijs (zelfgemaakt op uit een pakje)
  • 100 gram banketbakkersroom

Voor de amandelspijs:

  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram suiker
  • rasp van ½ citroen
  • ½ geklutst ei

Voor de banketbakkersroom:

  • 250 milliliter volle melk
  • 50 gram suiker
  • 20 gram custard
  • ½ vanillestokje
  • 1 eidooier

Voor de vulling:

  • 2 elstar appels
  • 3 jonagold appels
  • 25 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel

Voor de garnering:

  • abrikozenjam
  • poedersuiker

Benodigdheden: een springvorm 22 cm

Bereidingswijze:

Van de bodem:

Meng de boter met de basterdsuiker en eidooier. Voeg de bloem, bakpoeder, zout en citroenrasp toe. Kneed het tot een samenhangend deeg en laat het een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden, hete lucht.

Vet de springvorm in met wat boter. Rol het deeg uit tot 1 cm dikte en bekleed de bodem van de vorm. Rol om een mooie hoge rand te krijgen de rest van het deeg uit in een lange sliert en druk dit rondom tegen de ring van de springvorm aan. Er ontstaat nu een ‘kuil’ in het midden.

Van de amandelspijs:

Doe het amandelmeel samen met de suiker en citroenrasp ineen foodprocessor en meng alles door elkaar. Voeg het ei toe en mix het tot een samenhangend geheel. Rol de spijs in vershoudfolie en laat het voor 1 dag rusten in de koelkast. Zo kan de smaak zich goed ontwikkelen.

Van de banketbakkersroom:

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mesje het merg eruit. Verwarm de melk in een steelpan samen met de vanille.

Meng de suiker met de custard en eidooier in een kom en klop alles goed door elkaar. Giet de kokende vanillemelk voorzichtig op het suikermengsel, roer alles door elkaar, giet het weer terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren totdat het mengsel begint te binden tot een vla. Schenk de banketbakkersroom op een bord en dek het af met vershoudfolie. Laat de room afkoelen in de koelkast

Van de roomspijs:

Doe de banketbakkersroom in een kom en doe er beetje bij beetje wat amandelspijs doorheen. Roer alles goed door elkaar en zet het tot gebruik in de koelkast. Als het deeg in de springvorm zit kunt u met een spatel de roomspijs verdelen over de bodem.

Van de vulling:

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in grove blokjes en meng dit samen met de suiker en kaneel.

Als de roomspijs uitgesmeerd is over het deeg kunt u de appels toevoegen, druk ze lichtjes aan. Bak de appeltaart in 40 minuten mooi goudbruin in de voorverwarmde oven op 180 graden. Laat de taart helemaal afkoelen voordat u de springvorm verwijdert.

Verwarm wat abrikozenjam en smeer dit met een kwartje op de bovenkant van de taart. Bestuif de rand met wat poedersuiker

TIP: vindt u het lastig om zelf banketbakkersroom te maken? U kunt dan ook vanillevla maken. En een combinatie van appels en peren is ook erg lekker!

(Bron: Anna Yilmaz)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.