Duur 06:16
Gepubliceerd op 30 december 2016

Appelbeignets van Annemarie

Heel Holland Bakt-winnares Annemarie Pronk is dol op oud en nieuw, maar de daarbij behorende oliebollen smaken haar niet zo. Appelbeignets daarentegen, daar kun je haar voor wakker maken!

Ingrediënten (10 stuks):

Voor het (snelle) bladerdeeg:

  • 300 gram bloem
  • 3/4 theelepel zout
  • 150 milliliter ijskoud water
  • 300 gram koude roomboter in blokjes gesneden

Voor de vulling:

  • 4 a 5 middelgrote friszure appels, zoals goudreneten
  • 25 gram amandelmeel
  • 25 gram kristalsuiker
  • 1/4 ei
  • ¼ theelepel kaneel
  • 25 gram zachte roomboter

Voor de garnering:

  • 500 gram witte basterdsuiker
  • 1½  eetlepel kaneel

Bereiding:

Snelle bladerdeeg:

Meng het zout door de bloem en voeg het ijskoude water toe. Kneed dit snel tot een kruimelig deeg. Voeg de ijskoude blokjes boter toe en kneed zo kort mogelijk tot een deegbal waarin je de blokjes boter nog ziet zitten. Bebloem je werkblad en rol de lap uit tot een rechthoekige plak. Vouw het deeg in vieren, draai een kwartslag, rol weer uit tot een rechthoekige plak en vouw weer in vieren.. Verpak het deeg in plasic folie en leg het 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg dan weer op dezelfde manier 2x uit, laat weer 30 minuten rusten in de koelkast en herhaal dit tenslotte nog 1 keer. Het deeg is nu klaar. Leg het tot gebruik in de koelkast.

Tip: Zet een gesloten bakje met 150 gram water 1 uur voordat je het bladerdeeg gaat maken in de diepvries om ijskoud water te verkrijgen.

Beignets:

Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Zorg dat alle harde stukjes uit het klokhuis verwijderd zijn. Snijd de appel in plakken van ongeveer 2 cm dik. Vermeng amandelmeel, kristalsuiker het ei, de kaneel en de zachte roomboter tot een zachte kaneelspijs

Rol het bladerdeeg uit tot een grote lap van 3 mm dik. Steek er 20 cirkels uit van 10 cm doorsnede. Bevochtig 10 cirkels met een kwastje met wat water en leg op elke deegcirkel een plak appel en vul de holte met een beetje van de spijspasta. Leg de overige 10 deegcirkels erop en druk de randen goed aan. Leg de appelbeignets tot gebruik in de koelkast.

Doe de basterdsuiker en de kaneel in een grote kom en roer goed door elkaar

Verhit 2 liter olie in een (frituur)pan en frituur de appelbeignets tot ze aan beide kanten goudgeel zijn. Laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje en bedek ze dan volledig met een laag kaneelsuiker.

Smullen maar!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer