Naar cookieinstellingen
Apfelstrudel van Robèrt

Apfelstrudel van Robèrt van Beckhoven

Weinig lekkernijen die zo passend zijn bij de winter als een apfelstrudel. Om een goed elastisch deeg te krijgen adviseert Robèrt van Beckhoven om het een dag van tevoren te maken. Dan kan het een nacht rusten in de koelkast en is het de volgende dag direct klaar voor gebruik.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 145 gram bloem
  • 80 gram water
  • 15 gram zonnebloemolie
  • 3 gram zout
  • 1/2 theelepel limoen- of citroensap

Voor de vulling:

  • 1 kilo jonagold-appels
  • 80 gram (kaneel)suiker
  • 80 gram rozijnen
  • 80 gram krenten (geweld)
  • 50 gram hazelnoten, geroosterd en gehakt
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 borrelglaasje rum
  • paneermeel of panko
  • boter om in te smoren
  • gesmolten boter om te bestrijken
  • poedersuiker of decoreersneeuw

Voor de vanillesaus:

  • 250 gram melk
  • 1/2 vanillestokje
  • 50 gram eidooiers
  • 30 gram suiker

Bereidingswijze:

Van het deeg:

  • Meng de bloem, het water, het zout en het limoen- of citroensap in een keukenmachine tot een soepel deeg. Voeg op het laatst de olie toe.
  • Controleer tussentijds het deeg. Als u het zo dun kun trekken dat u er bijna doorheen kunt kijken, dan is het goed.
  • Bol het deeg op en laat minimaal een uur rusten tussen een deegkleedje of theedoek. Voor mooi elastisch deeg kunt u het deeg het beste een dag van tevoren maken en een nacht in plasticfolie laten overnachten in de koelkast.

Van de vulling:

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze voor een traditionele bereiding in partjes (niet in blokjes).
  • Smoor de appelpartjes in een pan met een beetje boter, zodat ze wat zachter worden. Voeg de (kaneel)suiker toe en meng de krengen, rozijnen, rum en hazelnoten erdoorheen.
  • Giet het mengsel in een kom. Voeg de maizena toe en meng nog een keer goed door.

Vervolg bereiding deeg:

  • Bestuif het werkblad met bloem.
  • Rol het deel zo dun mogelijk uit.
  • Leg een laken op de werkbank en bestuif met bloem.
  • Leg het uitgerolde deeg op het laken en trek heel voorzichtig aan alle kanten, zodat het zo dun mogelijk wordt. Het is handig om dit met z’n tweeën te doen. Zorg dat u een lap krijgt van circa 1 x 1 meter.

Opbouw:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Smelt een beetje boter en bestrijk het deeg ermee.
  • Bestrooi het deeg met paneermeel of panko, houd boven en onder een rand van ongeveer 5 centimeter vrij.
  • Meng de vulling nog een keer goed door en verdeel onderaan in de lengte over 1/3 van het deeg. Houd weer ongeveer 5 centimeter aan de onderkant vrij.
  • Vouw de vrijgehouden onderrand van het deeg over de vulling.
  • Rol het geheel met behulp van het laken/theedoek van u af. Idealiter kunt u het deeg op deze manier 5 keer omrollen.
  • Vouw de uiteinden van het deeg naar onder dicht.
  • Leg de strudel op de bakplaat. Als het niet past dan kunt u hem buigen of in 2e snijden. Strijk af met gesmolten boter.
  • Bak de apfelstrudel in ongeveer 13 minuten lichtgoudbruin en gaar.
  • Laat iets afkoelen en bestrijk de bovenkant met gesmolten boter voor een mooie glas. Decoreer met poedersuiker of decoreersneeuw.

Van de vanillesaus:

  • Breng de melk aan de kook met het vanillemerg en het vanillestokje.
  • Klop ondertussen de eidooiers los met de suiker.
  • Neem de pan het van huur. Voeg la roeren de hete melk toe aan de eidooiers. Giet alles terug in de pan en verwarm al roerend op een laag vuur tot de massa de consistentie van een saus krijgt. Laat afkoelen.

(Bron: Robèrt van Beckhoven Foto ter illustratie)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Boterbloem14 says:

    Heerlijk authentiek recept maar wat een vreemde taalfouten in de tekst!

    annerose says:

    Kan ik de strudel 1 of 2 dagen van tevoren klaarmaken en dan op de dag zeg afbakken?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.