Naar cookieinstellingen
Duur 00:45
Gepubliceerd op 15 januari 2016

Apfelstrudel van Robèrt

Robèrt van Beckhoven is bij velen bekend als jurylid van het MAX-programma Heel Holland Bakt. Maar Robèrt is bovenal Meesterbakker. In het programma Tijd voor MAX bakt hij iedere vrijdag iets lekkers. Op vrijdag 15 januari 2016 maakte Robèrt een winterse lekkernij: een apfelstrudel.

Ingrediënten:

Voor de vanillesaus:
1 vanillestokje
250 milliliter slagroom
250 milliliter volle melk
100 gram kristalsuiker
6 eidooiers

Voor het deeg:
200 gram bloem + extra om te bestuiven
50 gram boter
1 mespunt zout

Voor de vulling:
100 gram blanke rozijnen
3 el rum
4 appels (bijv. Jonagold)
50 gram kristalsuiker
1 tl kaneelpoeder
2 el citroensap
1 el custardpoeder
50 gram walnoten, grof gehakt
75 gram boter, gesmolten
4 beschuiten, verkruimeld tot paneermeel

Voor de garnering:

2 el amandelschaafsel
2 el  poedersuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190°C.

Vanillesaus:

Begin met de vanillesaus. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Breng de slagroom met het vanillemerg, het -stokje, de melk en de helft van de suiker tot tegen de kook aan in een steelpan met dikke bodem. Klop de eidooiers met de rest van de suiker los. Verwijder het vanillestokje en schenk al roerend een beetje hete melk bij de eierdooiers. Schenk de rest van de melk erbij. Schenk het mengsel dan terug in de schoongemaakte pan en verwarm op laag vuur, al roerend met een garde tot de saus een klein beetje indikt. Neem direct van het vuur en schenk de saus door een zeef. Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Het deeg:

Breng een pan met ruim water aan de kook. Meng voor het deeg 100 g bloem met de boter, het zout en 120 ml lauwwarm water in een kom. Voeg de rest van de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Schenk het kokende water uit de pan, bedek de bodem met bakpapier en leg het deeg in de pan. Doe de deksel erop en laat 90 minuten rusten.

De vulling:

Laat ondertussen de rozijnen weken in de rum. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van maximaal 5mm. Meng de appelblokjes met de rozijnen, de kristalsuiker, de kaneel, het citroensap, het custardpoeder en de walnoten.

Afronding en garnering:

Verwarm tijdig de oven voor op 190° C. Leg een groot stuk bakpapier van minimaal 50x70cm klaar. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van 20x30cm. Rek het met de hand verder uit tot 50x70cm. Het moet bijna doorzichtig zijn. Leg het deeg op het bakpapier en bestrijk het royaal met de helft van de gesmolten boter. Bestrooi met het paneermeel. Verdeel de appelvulling erover, maar laat rondom 4cm vrij. Vouw de zijkanten over de vulling en rol de strudel met behulp van het bakpapier op en leg hem op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met de rest van de boter en bestrooi met amandelschaafsel. Bak de apfelstrudel in het midden van de oven in circa 55 minuten goudbruin en gaar. Laat 10 minuten afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Serveer de warme apfelstrudel met koude vanillesaus.

Geef een reactie

Reacties (9)

    ellyvanvessem says:

    Ik wil dit recept zeker maken en al volgende week,
    Kan ik de apfelstrudel een dag van te voren maken en een dag later afbakken.
    Wat is uw advies?
    Gr elly van vessem

    C.M.van der Linden says:

    Als oud bakkersbediende ga ik dit ook uit proberen,mijn vrouw ziet vele gelijkenissen in de werkwijze en empathie voor het vak van dhr Beckhoven!

    rob says:

    moet je het deeg eerst ober marie maken en daarna in de warme pan laten rusten ?

      ellyvanvessem says:

      Nee, volgens mij niet. De pan met warm water gebruik je niet alleen voor het rusten van het deeg.
      Succes elly

      Wie weet het antwoord op mijn vraag ? 😉

    Apfelstrudels.nl says:

    Beste Robert, wat een origineel deeg recept voor apfelstrudel! In Oostenrijk wordt het deeg echter heel anders gemaakt, niet om u te beledigen maar het lijkt mij erg dik… en verhouding appels/deeg is normaliter heel anders nl. 125 gram meel op 1kg appels voor 1 strudel.

    Ik zal uw strudelrecept na maken en zal kijken of het in de buurt komt van een echte oostenrijkse strudel;-)
    U kennende zal dat vast wel!

    Als u wilt weten hoe een Oostenrijker een apfelstrudel maakt kijk dan in het spiksplinternieuwe Oostenrijk magazine, daar laat ik step-by-step zien hoe je een mooie soepel trekdeeg (ziehteig) voor een echte apfelstrudel maakt 😉
    Herzliche Grüße,
    Elisabeth Willemars
    http://www.apfelstrudels.nl

      Nelly says:

      Elisabet ik wil naar je site maar het lukt me niet.
      Nelly Visser

    teundejong says:

    geachte Hr. van Beckhoven,
    Ik zou graag de apfelstrudel willen bakken maar ik heb het volgende probleem.
    Mijn kleindochter van 12 jaar help mij graag met bakken maar zij is gelijk het probleem zij heeft een heftige reactie op pinda’s maar ook op walnoten en juist deze noten zijn verwerkt in het recept van de apfelstrudel.
    Kunt u mij adviseren welke alternatieve noot gebruikt kan worden bij het bakken of zonder noten is helemaal gaaf.
    Zie uw reactie met belangstelling tegemoet, bij voorbaat mijn dank.
    Met vriendelijke groet,
    Teun de Jong

      paulvelden says:

      Volgens mij is de “gewone” apfelstrudel ook zonder noten, dus dat lijkt me geen probleem.
      Paul

    Apfelstrudels.nl says:

    Beste Nelly, let op: het is meervoud:
    Apfelstrudels.nl daar vind je video met uitleg hoe je echte Oostenrijkse Apfelstrudels maakt. De website doet het!

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.