Naar cookieinstellingen
Anzac biscuits

Anzac biscuits van Francis

De Anzac biscuits zijn koekjes met een bijzonder verhaal. Ze komen voor uit de Eerste Wereldoorlog. De koekjes zijn vernoemd naar de vrijwillige soldaten uit Australië en Nieuw-Zeeland die naar Europa gingen. Deze mensen vormden de Anzac-eenheden. Het thuisfront stuurde koekjes naar de soldaten, maar die waren lang onderweg voor zij hun bestemming hadden bereikt. Dit koekje is daarom zo ontworpen dat het heel lang houdbaar is.

Ingrediënten:

  • 100 gram havervlokken
  • 75 gram geraspte kokos
  • 150 gram patent bloem
  • 225 gram suiker
  • 7 gram baksoda
  • 2 eetlepels gekookt water
  • 110 gram ongezouten roomboter
  • 1 eetlepel golden syrup

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Meng de havervlokken, kokos, bloem en suiker door elkaar.

Smelt de boter in een pannetje en roer de golden syrup er doorheen.

Doe de baksoda en gekookt water in een beker. Roer het door elkaar en schenk het tegelijk bij het botermengsel (let op: dit gaat schuimen) en haal het dan van het vuur.

Voeg dit aan het droge mengsel toe en schep het om. Als het mengsel te droog is, schenk wat meer gesmolten boter erbij.

Druk hoopjes mengsel in een koekjes vorm of ei-bakring. Bak de koeken in de oven in ongeveer 20-25 minuten goudbruin. Haal de koeken uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat.

(Bron: Francis Kuijk)

Geef een reactie

Reacties (5)

    IbuG says:

    Hallo Francis. Ook ik ben een “Indisch meisje” opgegroeid in Australië! Bij het zappen vanmiddag, hoorde ik “Anzac biscuits”. Ik, of liever mijn vriendinnetjes en vriendjes, zijn daarmee opgegroeid! Yum! Zo leuk om te zien. Ik ga ze maken!
    Groetjes, en nog veel succes en kookplezier!
    Gita Franz-Neher

    Leonoor says:

    Alles staat klaar de oven op 150 maar het mengsel is veel te droog wat moet ik doen? Help mijn kleindochter komt zo mijn koekjes proberen!

      MAX Vandaag says:

      Beste Cesar, hartelijk dank voor uw bericht. Hopelijk is het alsnog goed gekomen? Voor een eventuele volgende keer dat u ze maakt heeft Francis de volgende tip: als het mengsel te droog is, schenk er dan wat meer gesmolten boter bij. Succes en eet smakelijk!

    Citroen Piet says:

    In januari 2016 waren wij met onze klein kinderen op de postboot. Deze boot voer een rivier op en bezorgde de post in afgelegen dorpen die je alleen via de rivier kon bereiken. Toen wij de postboot op kwamen kregen wij koffie en de kinderen wat te drinken hierbij serveerde men de Anzac koeken. Van de week hoorde wij het op de tv. Vandaag het recept opgezocht, en de koeken gebakken. Heerlijk!

    Wil Hertong says:

    hallo.de eerste keer deze koekjes gebakken en helemaal goed. Via skype herkende fam. in Australie de koekjes, dus zagen er goed uit en smaakten ook lekker, het enige een beetje erg zoet.
    Tweede keer koekjes helemaal volgens recept alleen 50 gr. minder suiker, het is helemaal niks, niet gerezen of uitgevloeid. Platte rondjes zo uit de vorm,erg kruimelig. Wie heeft enig idee waar het aan ligt??

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.