Antipasti van Janny
Publicatiedatum: 7 november 2016
Antipasti betekent letterlijk ‘voor de maaltijd’ en wordt dus ook traditioneel volgens de Italiaanse keuken voor de maaltijd geserveerd. Maar omdat de keuze zo rijk is, wordt het vaak als een voorgerecht geserveerd. Janny heeft een selectie gemaakt van de lekkerste antipasti.
Ingrediënten en bereiding:
Fagioli in salata (witte bonensalade):
- 1 pot of blik witte (reuzen) bonen
- 1 kleine rode ui,
1 flinke teen knoflook - 3 eetlepels olijfolie,
- 1 eetlepel citroensap
- gemengde kruiden (vers)
- zout en peper
Boontjes afspoelen in vergiet onder koud water en laten uitlekken. Ui in dunne ringen snijden. Knoflook pellen en uitpersen Olie en citroensap met knoflook tot een sausje kloppen. Kruiden er door roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Sausje door bonen scheppen. Uienringen hier bovenop leggen.
Salade caprese:
- 1 bol mozzarella
- 1-2 mooie grote tomaten
- olijfolie
- zout en peper
- verse basilicum
Mozzarella en tomaten in mooie plakken snijden en om en om op een bord schikken. De plakken moeten elkaar overlappen. Kruiden met zout en peper en hierover olijfolie druppelen. Garneren met verse basilicum blaadjes.
Geroosterde paprika:
- 3 gekleurde paprika’s
Snijd de paprika’s in vieren en verwijder steelaanzet en zaadlijsten. Leg ze op een oven bakplaat en bestrijk licht met olijfolie Plaats dit onder de hete grill tot het velletje zwart begint te kleuren. Neem uit de oven en dek af met plastic folie. Verwijder het velletje. Schik mooi op bordjes.
Gekonfijte tomaten:
- 1-2 trosjes tomaten
Leg de trosjes met de tomaten op een bakplaat en besprenkel ruim met olijfolie. Bestrooi met zout en peper en laat in een warme oven (200 °C) in ongeveer 15- 20 minuten zachtjes gaar worden.
Verder:
- ansjovisfilets of sardientjes
appelkappertjes
Parmezaanse kaas
eventueel gorgonzola
salami
Parma ham
Schik alles op mooie schalen of maak individuele bordjes en bedruppel met olijfolie
Bruschetta:
- ciabattabrood
- olijfolie
- knoflook
- 2 tomaten
- zout, peper
- basilicum
- dun gesneden Parmaham
- 1 vijgen
- 1 bol mozzarella
- pesto
- jonge rucolablaadjes
Ontvel de tomaten. Snijd ze in stukken en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Scheur de basilicum in stukjes. Meng de blokjes tomaat met een beetje olijfolie zout, peper en de gescheurde stukjes basilicum.
Snijd de vijg in partjes.
Snijd de mozzarella in plakken.
Snijd het brood in dikke plakken. Verwarm de grill van de oven voor. Bestrijk het brood aan beide zijden met olijfolie. Rooster onder de grill goudkleurig. Wrijf direct uit de oven de bruschetta in met knoflook.
Beleg een deel van de bruschetta met het tomatenmengsel.
Leg op een ander deel losjes een plakje Parmaham en een partje vijg.
Verdeel de kaas over de overige bruschetta, bestrijk met pesto en schuif kort onder de grill. Garneer met kleine rucolablaadjes.
(Bron: Janny van der Heijden)