Naar cookieinstellingen
Duur 02:49
Gepubliceerd op 13 november 2018

Ananas sponscake van Vanessa Pourier

Deze ananas sponstaart wordt gemaakt met biscuit als basis, maar hij wordt soms ook met lange vingers gemaakt. In het Papiaments heet hij letterlijk ‘ijskasttaart’ omdat hij met het warme weer in de ijskast bewaard moet worden.

Ingrediënten:

Voor de biscuit:

  • 7 eieren
  • 250 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250 gram bloem
  • snufje zout

Voor de ananas-botercrème:

  • eiwit van 5 eieren
  • 200 gram suiker
  • 450 gram ongezouten boter
  • 300 gram fijngehakt ananas

Voor de trempeerlikeur:

  • 100 milliliter water
  • 100 gram suiker
  • 50 milliliter rum

Extra nodig: 

  • 2 bakblikken van 20 centimeter

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C/gasstand 4. Vet het bakblik in met boter en bestuif deze licht met bloem.

Van de biscuit:

Klop de eieren met de suiker en het vanille-extract tot een lichtgeel schuim. Zeef de bloem en het zout en spatel dit voorzichtig door het eimengsel. Stort het mengsel in de ingevette bakblikken. Bak de taarten in circa 30 minuten gaar.

Van de botercrème:

Doe de eiwit en suiker samen in een kom en verwarm het mengsel au bain-marie. Blijf roeren tot het 60 °C heeft bereikt. Haal het mengsel van het vuur af en klop het met de mixer op hoge snelheid tot een glanzend wit schuim, ongeveer 7 minuten. Klop nu op lage snelheid steeds een beetje boter bij de meringue. Laat de mixer op de laagste stand draaien, hoe langer je hem laat kloppen, hoe lekkerder! Er ontstaat zo een heerlijke, zachte meringue-botercrème. Verdeel de botercrème over 2 kommen, voeg aan de ene kom de fijngehakt ananas toe.

Van de trempeerlikeur:

Kook het water met de suiker in een steelpan. Laat het mengsel doorkoken tot alle suiker is opgelost, ongeveer 3 minuten. Laat het mengsel geheel afkoelen en voeg vervolgens de rum toe.

Afwerking:

Snijd de taarten horizontaal in tweeën zodat er vier lagen ontstaan. Besprenkel de lagen met de trempeerlikeur. Verdeel de botercrème met de ananasstukjes tussen de lagen, stapel ze op en besmeer de bovenkant en de zijkant van de taart met de botercrème zonder de ananas.

TIP: in plaats van met trempeerlikeur kan de taart ook met sinaasappellikeur worden besprenkeld.

(Bron: Bakken met een tropische twist / Vanessa Pourier)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Mieke go says:

    Dag

    Heb n vraag?
    Hoe moet ik de ananas roosjes maken

    Gr Mieke

      MAX Vandaag says:

      Beste Mieke go, bedankt voor uw reactie. We hebben het voor u bekeken en Vanessa snijdt de ananas daarvoor in hele dunne plakjes en die bakt zij op 100 graden heel langzaam in de oven. Als de ananasschijven droog zijn, dan plaatst zij ze in de vormpjes voor cupcakes, zodat de bladeren als die van een bloem omhoog gaan staan. De rode kleur krijgt zij door de gedroogde schijfjes even in wat water met rode kleurstof te doen. We hebben het fragment waarin Vanessa het uitlegt voor de duidelijkheid bij het recept geplaatst.

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.