Ananas Anglaise van Robèrt
Publicatiedatum: 24 februari 2017
Een recept met een frisse knipoog naar de aankomende lente. Heerlijk voor de liefhebbers van ananas is deze Ananas Anglaise.
Ingrediënten (voor 16 stuks):
Voor de gebaksbodempjes:
- 500 gram bladerdeeg
- banketbakkersroom
- 1 ei, losgeklopt
- 1 blik ananas
- abrikozenjam
Voor de banketbakkersroom:
- 420 milliliter melk
- 40 gram suiker
- 40 gram custardpoeder
- 1 vanillestokje
- plasticfolie
- plaatje of ondiepe schaal
Extra nodig:
- gekartelde steker van 10 centimeter doorsnee
- bakplaat, bekleed met bakpapier
Bereidingswijze:
Van de banketbakkersroom:
Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de rest van de melk in een pan aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje. Haal de melk van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid hete melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg stapsgewijs de rest van de melk toe. Plaats de pan weer op het vuur en laat de banketbakkersroom even goed doorkoken. Giet de room op een plaatje of in een ondiepe schaal en laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.
Van de gebakjes:
Rol het bladerdeeg uit tot 5 millimeter dik. Steek er 16 plakjes uit. Steek met dezelfde steker een deel van het plakje af, zodat een halvemaan ontstaat ter grootte van een halve schijf ananas. Leg de maantjes bladerdeeg op de bakplaat, bestrijk ze lichtjes met ei en prik het midden rijkelijk in met een vork.
Roer de banketbakkersroom glad. Spuit met een spuitzak een beetje banketbakkersroom in het midden van de bladerdeegplakjes. Leg hier een halve schijf ananas bovenop en laat minstens 20-30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 220 ⁰C. Bak de ananasgebakjes 15 minuten, verlaag de oventemperatuur naar 200 ⁰C en laat ze nog 10 minuten bakken. Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en bestrijk de bovenkant van de gebakjes ermee.
(Bron: Robèrt van Beckhoven)