Naar cookieinstellingen
brood

Alles over brood in de Week van het Brood

De week van 16 tot en met 22 januari is de Week van het Brood. Het thema van dit jaar is volkoren. Dit omdat het gros van de Nederlanders niet voldoende volkoren eet en ook te weinig vezels binnenkrijgt, terwijl volkoren en vezels gunstig zijn voor de gezondheid. In het kader hiervan zetten we feiten, fabels en leuke weetjes op een rij.

Nieuwe namen voor brood

Sinds 1 juli 2022 is er een nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood in werking getreden. Dit houdt in dat de naam van het brood moet aangeven wat erin zit. Zo is het voor u makkelijker om te weten waar het uit bestaat. Is het wit of juist bruin of volkoren? En welke graansoort is gebruikt? Termen als vloerbrood, boerenbrood of liefde en passie brood mogen dus niet meer. In dit artikel leggen we uit hoe de nieuwe namen tot stand komen.

Fabel: hoe donkerder hoe gezonder

Vaak wordt gedacht: hoe donkerder, hoe gezonder. Maar dat is dus een fabeltje. Donker brood wordt zo genoemd, vanwege de kleur van de ingrediënten die erin zitten. Zo zorgt moutmeel voor een donkere kleur, maar het voegt geen extra voedingswaarde toe.

donker-brood

De beste plek om brood te bewaren

Als Nederlanders eten we graag brood. Bij de 1 gaat er een hele zak in een paar dagen doorheen, de ander doet er langer mee. Wat is dan de beste plek om het brood te bewaren? In elk geval niet in de koelkast, daar wordt het zelfs sneller oud. In dit artikel benoemen we plekken die juist wél geschikt zijn.

Stokbrood in Frankrijk smaakt lekkerder dan thuis

Is het u weleens opgevallen dat stokbrood in Frankrijk lekkerder smaakt dan thuis? Ligt dat aan het vakantiegevoel wat u heeft in Frankrijk of komt dat door het bakproces en de ingrediënten? Het grote verschil tussen Frans brood en brood uit bijvoorbeeld Nederland is de techniek (desem). Maar het heeft ook met tijd en ingrediënten te maken.

Overgebleven (stok)brood

Een plek om brood te bewaren, is de vriezer. Maar stel dat die nou net vol zit of u bent vergeten het erin te leggen, gooi het dan niet weg. Er zijn namelijk allerlei lekkere recepten waarin (oud) brood verwerkt kan worden. En datzelfde geldt voor stokbrood. Ook al is het hard geworden, het is nog wel te gebruiken. Harde (stok)broodjes zijn overigens ook makkelijk weer vers te krijgen, met deze tips.

stokbrood

Bewaar het broodclipje

Sommige broodzakken worden afgesloten met een soort plakbandje, maar anderen hebben een broodclipje als sluiting. Gooi deze niet weg, want ze zijn handiger dan u misschien denkt. Zo kunt u ze gebruiken om kabels te sorteren, om het einde van een rol plakband te vinden of om de was mee op te hangen.

Zelf brood bakken

Voor wie zelf graag brood bakt, hebben we tips op een rij gezet. Het bakken van een brood is namelijk een precies werkje en het kan snel mislukken. De veelgemaakte fouten staan in dit artikel. Ook in de broodbakmachine kan het nog misgaan. Daarom geven we hier tips om het te laten slagen. En wist u dat u zelfs brood in de airfryer kan bakken? Het recept delen we graag. Zoekt u nog meer inspiratie voor broodvariaties? Kijk dan eens bij onze recepten.

Broodcollege van Robèrt van Beckhoven

Op de website van Heel Holland Bakt vertelt Robèrt van Beckhoven hoe vanuit de oorsprong brood wordt gebakken. Wat zit er in? Robèrt vertelt je meer over graan, water, zout, gist en desem.

(Bron: archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.