Borrelplank van Francis Kuijk.

All day afternoon tea borrelplank van Francis Kuijk

Wie denkt dat borrelplanken alleen maar ’s avonds kunnen met een (alcoholisch) drankje heeft het mis. Want ook bij de middag thee kan een heerlijke plank met eten. Francis Kuijk maakt in haar nieuwe boek diverse soorten borrelplanken. Bij de all day afternoon tea maakt ze pittige saucijzenbloemen, sandwiches met makreelsalade en koenier-maanzaadcakeblokjes met gembersiroop.

Recept 1 voor de borrelplank: Pittige saucijzenbloemen

Ingrediënten, voor 16-20 stuks

Voor de vulling

  • 200 gram half-om-half gehakt
  • 200 gram mager rundergehakt
  • 2 eieren (M)
  • 75 gram paneermeel
  • 1 sjalotje, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 theelepels sambal oelek
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel laospoeder
  • ½ theelepel gemalen ketoembar
  • ¼ theelepel djintenpoeder
  • ¼ theelepel serehpoeder
  • 1 theelepel ketjap manis
  • peper en zout, naar smaak

Voor het deeg

  • bloem, om te bestuiven
  • 16 tot 20 kant-en-klare plakjes bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt met een snufje
  • Zout

Verder nodig: uitsteekvorm van 10,5 centimeter doorsnede

Bereiding

Begin met de vulling. Meng alle ingrediënten en verdeel het gehaktmengsel in 16 tot 20 balletjes, van circa 20 gram, ter grootte van een walnoot.

Bestuif je werkblad dun met bloem. Steek met de uitsteekvorm rondjes uit het deeg. Verwarm intussen de oven voor tot 210 graden hetelucht.  Leg een bolletje gehakt op een rondje bladerdeeg. Vouw het deeg rondom omhoog en knijp de randen bovenaan dicht. Leg het pakketje met de naad naar beneden voor je neer. Druk het pakketje wat platter tot een dikke ronde schijf met een doorsnede van ongeveer 8 cm.

Maak inkepingen in de bovenkant op 12, 3, 6 en 9 uur (denk aan de wijzerplaat van een klok) en snijd het deeg hiertussen nog een keer in. Houd in het midden een cirkel van ongeveer 1,5 tot 2 cm vrij. Draai ieder loszittend flapje deeg een kwartslag, om een ‘bloemblaadje’ te maken. Leg het deegbloemetje op de bakplaat. Herhaal deze stappen met het resterende deeg en de vulling. Bestrijk iedere saucijzenbloem met losgeklopt ei. Bak de saucijzenbloemen in de oven in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar.

Tip

Bij dit recept zul je gehaktvulling overhouden. Koop daarom een extra pak bladerdeeg, maak hiervan saucijzenbloemen en vries ze in. Je kunt van het gekruide gehakt ook gehaktballen draaien, of het gehakt invriezen voor een volgende keer.

Recept 2 voor de borrelplank: Sandwiches met makreelsalade

Ingrediënten, voor 20 tot 24 sandwiches

  • 400 gram makreelfilets, of gerookte makreel
  • 2 eetlepels boemboe sambal goreng
  • snufje suiker
  • 2–3 eetlepels mayonaise of crème fraîche
  • 0,5 komkommer, gewassen
  • 1 half gesneden casinobrood (wit), korsten afgesneden
  • boter
  • peper en zout, naar smaak

Verder nodig: stoompan

Bereiding

Gebruikt u gerookte makreel? Dan kunt u het stomen van de vis overslaan.

Verwarm een stoompan. Controleer of alle graten uit de makreelfilets zijn verwijderd en stoom de makreel in 15 minuten gaar. Haal de makreelfilets uit de pan, laat de vis volledig afkoelen en trek de filets uit elkaar.

Meng in een kom de vis met de boemboe sambal goreng en een snufje suiker en proef of de salade op smaak is. Schep de mayonaise of crème fraîche er doorheen tot een smeuïge salade.

Snijd intussen zeer dunne plakken komkommer (met behulp van een kaasschaaf). Besmeer vlak voor het serveren alle boterhammen met boter, beleg de helft van de boterhammen met makreelsalade, leg er komkommer op en bestrooi met wat peper en zout. Leg de andere helft van de boterhammen op de belegde boterhammen en snijd ze in de gewenste vorm.

Recept 3 voor de borrelplank: Koenier-maanzaad cakeblokjes met gembersiroop

Ingrediënten, voor 15 of 16 cakeblokjes

Voor de cakeblokjes

  • Bakspray
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 225 gram boter, op kamertemperatuur
  • 4 eieren (M)
  • 80 gram zure room, op kamertemperatuur
  • 50 ml melk
  • ½ theelepel koenierpoeder
  • 230 gram patentbloem
  • 3 eetlepels geraspte kokos
  • 30 gram maanzaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel baksoda
  • snufje zout
  • rasp van 1 biologische citroen

Voor de gembersiroop

  • 5 centimeter verse gemberwortel, in stukjes van 3 millimeter
  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 75 milliliter water
  • 1 kaneelstokje

Verder nodig: siliconen kubusbakvorm met kubussen van 4 bij 4 centimeter (een muffinvorm of brownievorm kan ook)

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 170 graden elektrisch. Vet de bakvorm met kubusvormpjes in met bakspray. Klop met een mixer de suiker en boter luchtig. Voeg een voor een de eieren toe en mix na iedere toevoeging. Voeg de zure room toe, vervolgens de melk en het koenierpoeder en mix goed.

Meng in een kom de bloem met de geraspte kokos, het maanzaad, bakpoeder, de baksoda en het zout. Roer de citroenrasp erdoor. Spatel het bloemmengsel door het botermengsel. Schep het beslag in de holtes en bak de cakejes in de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.

Maak vlak voor het einde van de baktijd de gembersiroop. Verwarm alle ingrediënten voor de siroop in een steelpan op halfhoog vuur tot de suiker is opgelost. Draai het vuur lager, kook de siroop 5 minuten tot hij ingedikt is en haal de pan van het vuur.

Haal de cakejes uit de oven, verdeel de gemberstukjes uit de siroop over de bovenkant van de cakejes en schenk de warme siroop erover. Laat de cakejes 10 minuten in de vorm rusten, haal ze uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina. 

(Bron en foto: Francis Kuijk)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Dea says:

    Ik loot graag mee voor het kookboek van Francis.

    Hartelijke groet,
    Dea Grondhuis

    mrogge says:

    Ik doe heel graag mee de verloting van het boek van Frances.

    Hartelijke groet,
    M. Rogge

      MAX Vandaag says:

      Beste Dea Grondhuis en M. Rogge, bedankt voor uw reacties. U kunt via: https://www.maxvandaag.nl/prijsvraag-en-puzzel/prijsvraag-tvm/win-boek-planken-met-een-indische-twist-van-francis-kuijk/ meedoen met de prijsvraag. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag