Naar cookieinstellingen
Alfajores

Alfajores van Sarena Solari

Het is deze week precies 5 jaar geleden dat de legendarische woorden ‘Habemus Papam’ over het Sint-Pietersplein galmen en Paus Fransiscus aantreedt. Alle reden voor Sarena Solari om het lievelingskoekje van de Paus voor ons te bakken: de alfajores.

Ingrediënten:

Voor de koekjes

  • 200 gram bloem
  • 100 gram maïzena
  • 75 gram poedersuiker
  • 1oo gram in kleine stukjes gesneden gezouten boter
  • 1 biologisch ei
  • 1 eidooier van een biologisch ei
  • 50 gram kokosrasp
  • boter om mee in te vetten

Voor de dulce de leche: 

  • 1 liter volle melk
  • 300 gram suiker
  • een vanillestokje
  • 1 theelepel honing
  • 1/2 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze:

Van de koekjes:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zeef de bloem, maïzena en poedersuiker en doe alles in een kom. Voeg er de gesneden blokjes boter aan toe en het hele ei en het eigeel. Kneed tot een zacht deeg ontstaat. Lukt dit niet doe er dan een scheutje melk bij.

Laat het deeg 15 minuten rusten en verdeel vervolgens in 4 gelijke stukken.

Bestrijk een stuk bakpapier met wat boter. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter. Steek nu met vormpjes koekjes uit en leg op het bakpapier.

Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaat op 180 graden. Laat ze afkoelen en laat ze daarna ook nog een paar uur rusten.

Van de dulce de leche:

Giet de melk en suiker in een pan met een dikke bodem. Zet op een matig tot hoog vuur en roer met een garde tot de suiker is opgelost.

Schrap vervolgens het merg uit het vanillestokje en doe het samen met de peul in de melk. Voeg de honing en bakpoeder toe. Blijf goed roeren en draai het vuur lager zodra het mengsel kookt. Laat het vervolgens nog anderhalf uur op een laag vuur koken. De melk verandert langzaam van kleur en wordt bruin.

Als er een romig substantie ontstaat, maar nog niet vast, draai dan het vuur uit en verwijder de vanillepeul. Houd er rekening mee dat de dulce de leche ook nadat u het vuur heeft uitgezet blijft stollen. Giet de room over in kleinere schaaltjes en laat afkoelen in de koelkast.

Smeer de dulce de leche op een koekje en leg er nog een koekje bovenop. Maak de alfajores af door ze door de geraspte kokos te rollen.

Wilt u de dulce de leche op een makkelijke manier maken?

Neem dan 1 blikje gecondenseerde melk. Zet het blikje in een pan met ruim water en breng dit aan de kook. Laat het water met het blikje erin ongeveer 3 uur koken. Let erop dat het blikje onder water blijft, vul eventueel bij met wat water indien nodig. Haal het blikje na 3 uur uit het water en laat het afkoelen.

(Bron: Eten met Franciscus)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oliebol says:

    Hallo,
    Klein vraagje is voor het uitrollen 3 millimeter niet erg plat???

      MAX Vandaag says:

      Goedemiddag, bedankt voor uw reactie. Dat hebben we destijds voor dit recept doorgekregen. We hebben het recept voor de zekerheid op andere websites bekeken en overal wordt 3 á 5 millimeter aangehouden. Dus het moet wel echt dun uitgerold worden. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.