Naar cookieinstellingen
ajo blanco

Ajo blanco: volmaakte koude soep uit Spanje

De komende dagen wordt het volgens de voorspellingen iets warmer dan de afgelopen dagen. En omdat we nog in de vakantieperiode zitten en nog steeds de culinaire exotische De MAX!-tour doen, wil Emina Zorlak deze graag afsluiten met een zomers gerecht. “Vorige week hadden we al Spaanse tortilla en we blijven nog een weekje in Spanje voor de koude ajo blanco. Letterlijk vertaald uit het Spaans betekent het “witte knoflook”, maar het wordt ook wel de witte gazpacho genoemd.”

Koude soep

Als u aan zomerse soep denkt, denkt u wellicht direct aan de Spaanse gazpacho, de koude soep gemaakt van tomaten en paprika’s, heerlijk verfrissend op een warme, zomerse dag. Maar de minder bekende witte variant was eigenlijk de voorganger! Tomaten en paprika’s kwamen namelijk pas in de Middeleeuwen via Columbus naar Europa en voor die tijd verwenden de hardwerkende Spanjaarden zichzelf al met de ajo blanco, want het hield ze op warme dagen gehydrateerd en de soep is een enorm voedzame krachtpatser. Deze witte, koude soep is vooral bekend in Malaga en er is daar begin september zelfs een festival om de soep te eren.

Van de Klassieken of de Moren?

Sommige historici zeggen dat de soep voor het eerst werd gemaakt toen de Moren in Spanje waren en het dus van oorsprong een Arabisch gerecht is. Anderen zeggen weer dat het al door de oude Grieken en Romeinen werd gegeten, omdat ze de ingrediënten toen al voorhanden hadden en omdat er soortgelijke recepten zijn gevonden uit die tijd. Het schijnt dat daar waar geen amandelen beschikbaar waren, deze soep werd gemaakt van meel van gedroogde bonen en nog steeds is dat zo op plekken waar geen amandelen groeien in Spanje.

Pure volmaaktheid en geen verspilling

Wat ik zo magisch vind aan deze soep, is dat het qua smaken en mondgevoel pure volmaaktheid is: vol en romig door de amandelen, fris door de azijn, zoet door het fruit en verfrissend door de temperatuur. Waar ik dan nog eens extra blij van word is dat er oud brood in gaat, dus dat het ook nog eens een extraatje is tegen voedselverspilling. Ik snap wel dat hier een festival aan is gewijd. Maak het eens een vier een Spaans feestje in uw eigen huis, olé!

Ingrediënten ajo blanco (voor 2 personen):

  • 100 gram oud witbrood
  • 150 gram blanke amandelen
  • 400 milliliter water
  • 2 teentjes knoflook
  • flinke scheut extra vierge olijfolie
  • flinke scheut (sherry)azijn
  • peper, zout
  • 0,5 meloen en/of een handvol groene (pitloze) druiven

Bereidingswijze:

Week het brood en de amandelen circa 1 uur in het water. Pel en snipper de knoflook en voeg toe. Mix met de blender of staafmixer glad en zeef vervolgens de soep. Voeg de olijfolie en azijn toe en breng op smaak met peper en zout.

Laat de soep circa 2 uur koelen in de koelkast. Snijd de meloen in kleine blokjes en/of halveer de druiven. Verdeel de soep over borden en verdeel daarover het gesneden fruit. Druppel er nog wat extra vierge olijfolie over.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag?  De 18e augustus is een uitzondering op deze regel. Emina is dan niet te horen in De MAX! in verband met de landelijke actie MAX voor Limburg.

Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.