Ajam ketjap met gebakken paksoi en mais
Francis maakt in de eerste uitzending van Makan met MAX ajam ketjap, favoriet bij velen. Want jong en oud zijn te porren voor dit gerecht. Ze serveert er gebakken paksoi en mais bij en natuurlijk niet te vergeten witte rijst.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 150 gram pandanrijst
Voor de ajam ketjap:
- 4 kippendijfilets
- peper, zout
- zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook
- 30 gram boter
- 75 milliliter ketjap manis
- 1 eetlepel suiker
- 3 kruidnagels
- snufje nootmuskaat
- 0,5 kippenbouillonblokje
- 75 milliliter water
Voor de gebakken paksoi en mais:
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- zonnebloemolie
- 1 theelepel sambal oelek (optioneel)
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel vissaus
- peper, zout
- 1 paksoi
- 0,5 blik (425 gram blik) baby mais
Bereidingswijze:
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Van de ajam ketjap:
Bestrooi de kip aan beide kanten met peper en zout.
Verwarm de olie in een pan en schroei de kipfilets aan beide kanten lichtbruin. De kip mag nog niet gaar zijn. Haal de kip uit de pan en draai het vuur laag.
Pel en hak de knoflook. Smelt de boter in de pan en fruit hierin de knoflook een minuut. Voeg de ketjap, suiker, kruidnagels, nootmuskaat en het bouillonblokje toe en breng nog eventueel op smaak met peper en een klein beetje zout. Voeg het water toe en breng de saus al roerende aan de kook.
Leg de gebakken kipfilets in de saus en laat de kip circa 15 minuten zachtjes stoven. Draai de filets geregeld om.
Van de gebakken paksoi en mais:
Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Snijd de paksoi in grove stukken.
Verwarm een scheutje olie in een wok en roerbak de ui, knoflook en het witte gedeelte van de paksoi circa 3 minuten. Voeg de sambal, sesamolie, oestersaus en vissaus toe en roerbak nog circa 1 minuut. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de babymais in stukken en roerbak nog circa 1 minuut. Voeg de groene gedeeltes van de paksoi toe en zet het vuur uit.
Verdeel de rijst, ajam ketjap en gebakken paksoi en mais over borden.
Eet smakelijk!