Naar cookieinstellingen

Advocaattompoucen van Annemarie

De tompouce is een heerlijk gebakje voor bij de koffie. In Nederland worden tompoucen vooral op Koningsdag gegeten, maar het kan eigenlijk natuurlijk gewoon bij iedere feestelijke gelegenheid. Annemarie Pronk, de winnares van Heel Holland Bakt 2016 maakt in Tijd voor MAX speciale advocaattompoucen.

Ingrediënten (8 tompoucen):

Voor het bladerdeeg:

  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 100 milliliter ijskoud water
  • 200 gram koude roomboter in blokjes gesneden

Voor de banketbakkersroom:

  • 500 milliliter volle melk
  • 3 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 50 gram maizena
  • 1  vanillestokje
  • 1 theelepel vanilleextract

Voor de advocaat:

  • 125 gram eidooier (ongeveer 8 eieren)
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • ½ vanillestokje
  • 125 gram wodka

Voor de zwitserse room met advocaat:

  • 550 gram van de banketbakkersroom
  • 200 gram slagroom
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 5,5 blaadjes gelatine
  • 225 gram advocaat (zie boven)

Voor het glazuur:

  • 2,5 eetlepel water
  • 1,5 a 2 eetlepel advocaat
  • 200 gram poedersuiker
  • eventueel een druppeltje gele kleurstof
  • een beetje cacao

Bereiding:

Bladerdeeg:

Meng het zout door de bloem en voeg het ijskoude water toe. Kneed dit snel tot een kruimelig deeg. Voeg de ijskoude blokjes boter toe en kneed zo kort mogelijk tot een deegbal waarin je de blokjes boter nog ziet zitten. Bebloem je werkblad en rol de lap uit tot een rechthoekige plak. Vouw het deeg in vieren, draai een kwartslag, rol weer uit tot een rechthoekige plak en vouw weer in vieren.. Verpak het deeg in plasic folie en leg het 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg dan weer op dezelfde manier 2x uit, laat weer 30 minuten rusten in de koelkast en herhaal dit tenslotte nog 1 keer. Het deeg is nu klaar. Leg het tot gebruik in de koelkast.

Maak ondertussen de banketbakkersroom en de advocaat voor de zwitserse room met advocaat

Week de blaadjes gelatine voor de zwitserse room alvast in ruim koud water

Banketbakkersroom:

Klop de eidooier met de helft van de suiker goed los met een garde. Voeg de maizena toe en roer het tot een glad mengsel. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en doe dit samen met de melk en de resterende suiker in een pan met een dikke bodem.

Verwarm de melk met de vanille totdat het net kookt. Verlaag dan de temperatuur.

Giet de warme melk voorzichtig bij het mengsel van eidooiers met suiker en roer dit snel door tot een glad mengsel.

Giet dit mengsel weer terug in de pan. Gebruik hierbij een zeef om het vanillestokje en eventuele klontjes op te vangen

Breng het mengsel aan de kook. Roer hierbij regelmatig met een garde om geen klontjes te krijgen.

Laat het mengsel even goed doorpruttelen, maar blijf wel roeren. De room zal nu dikker worden.

Stort de banketbakkersroom op een groot bord of een dienblaadje, dek het af met plastic folie, om velvorming te voorkomen en laat het kort in de koelkast afkoelen. (het mag niet kouder worden dan 20 graden)

Advocaat:

Snijd het halve vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en doe dit samen met de eidooers, de suiker en het zout in een kom.

Meng dit goed door elkaar, roer de wodka erdoor en verwarm het mengsel au bain-marie tot 62 graden. Het is belangrijk dat je tijdens het verwarmen voortdurend blijft roeren met een garde en daarbij goed over de bodem van de kom blijft schrapen. Doe je dit niet, dan zal het eigeel gaan stollen en krijg je geen mooi glad mengsel)

Plaats de kom, zodra de temperatuur van 62 graden bereikt is, in een grotere kom met koud water om het garingsproces onmiddellijk te stoppen.

Blijf even roeren totdat de advocaat enigszins is afgekoeld. Haal de advocaat daarna door een zeef en laat het verder afkoelen.

Zwitserse room met advocaat:

Klop de slagroom stijf met de suiker.

Knijp de blaadjes gelatine uit en doe ze in een steelpannetje. Verwarm kort totdat de gelatine vloeibaar is geworden.

Doe de banketbakkersroom in een kom en klop dit los. De banketbakkersroom mag niet te koud zijn. 20 tot 25 graden is prima. Is de room nog te warm, klop dan door totdat het de juiste temperatuur heeft bereikt. Is de room te koud, verwarm deze dan op laag vermogen heel kort in de magnetron totdat het de juiste temperatuur heeft.

Voeg al kloppend de vloeibare gelatine toe.

Voeg dan 225 gram van de afgekoelde advocaat toe en spatel tenslotte de slagroom er doorheen. Doe dit in een spuitzak en laat het opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 225 graden

Bladerdeeg bakken:

Rol het bladerdeeg uit tot een plak van ongeveer 30 x 40 cm

Leg de plak op een bakpapier op de bakplaat en maak met behulp van een deegperforator gaatjes in het deeg. Op deze manier voorkom je dat het deeg teveel gaat bladeren in de oven.

Bak de plak bladerdeeg 10 minuten op 225 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 200 graden en bak dan nog 20 minuten totdat deze mooi bruin en gaar is.

Laat de deegplak afkoelen op een rooster

Snijd met een scherp kartelmes 2 banen van 11 cm uit de plak. Leg de eerste plak met de gladde kant onder op een brede snijplank. Spuit op deze plak een royale laag zwitserse room met avocaat en dek af met de tweede deegplak. Let erop dat de gladde kant nu boven zit.

Aanbrengen van het glazuur:

Meng de poedersuiker met het water en de advocaat tot een dik vloeibaar glazuur. Om een mooie gele kleur te krijgen, kun je er nog een druppeltje gele kleurstof aan toevoegen. Houd een paar eetlepels van het glazuur apart, vermeng dit met wat cacao voor een mooie bruine kleur en doe dit in een cornetje van bakpapier of een klein spuitzakje.

Strijk de gele glazuur met een paletmes mooi over de bovenlaag. Pak nu het cornetje met de bruine glazuur en trek over de lange kant van de plak strepen over de gele glazuur.

Trek met een satéprikker in korte vloeiende bewegingen patronen in het glazuur. Laat even uitharden in de koelkast en snijdt deze tenslotte in 8 tompoucen van 4 a 4½ cm dik.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.