Naar cookieinstellingen
Abraham

Abraham van witte speculaas van Robèrt van Beckhoven

Bij een 50e verjaardag hoort een Abraham. Vaak als aangeklede pop bij de voordeur, maar Robèrt maakt een pop van witte speculaas. 

Ingrediënten (voor 1 grote pop):

  • 150 gram boter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram melk
  • 10 gram ei
  • 75 gram patentbloem (T65)
  • 190 gram Zeeuwse bloem (T45)
  • snuf koolzuurpoeder
  • snuf bakpoeder
  • 2 gram anijspoeder
  • 2 gram kardemompoeder
  • merg van half vanillestokje
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 400 gram amandelspijs
  • 100 gram walnoten
  • 100 gram hazelnoten, geroosterd
  • 150 gram karamel, zie hieronder
  • sinasappelrasp naar smaak

Voor de karamel:

  • 450 g basterdsuiker
  • 45 gram glucose
  • 90 gram water
  • 400 gram slagroom

Extra nodig voor de karamel:

  • 2 steelpannen
  • keukenthermometer (optioneel)
  • vuurvaste spatel

Voor de afwerking:

  • gekonfijte vruchtjes, noten , of andere decoratie naar keuze
  • garneerglazuur

Extra nodig:

  • keukenmachine met bisschop
  • plastic folie
  • foodprocessor
  • Abrahambakvorm, ingevet
  • bakplaat, bekleed met bakpapier
  • citrusrasp
  • spuitzakje of cornetje

Bereidingswijze:

Meng voor de witte speculaas de boter, de basterdsuiker, de melk, het ei en een snuf zout in de kom van de keukenmachine. Voeg de bloem, het koolzuurpoeder,
het bakpoeder, de anijs, de kardemom en de vanille toe en meng alles tot een soepel deeg. Doe de deegtest door een pilletje deeg dubbel te vouwen: het mag in dit geval een beetje breken, maar het is belangrijk dat het flexibel is. Verpak in plasticfolie en laat koud worden in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 C boven-en onderwarmte. Meng voor de vulling de amandelspijs, walnoten, hazelnoten en karamel (zie de bereidingswijze van de karamel hieronder) tot een stevige pasta in de foodprocessor. Rol uit op ca. 10 millimeter dikte en steek met de bakvorm de Abraham uit. Zet apart tot gebruik. Neem het deeg uit de koelkast en kneed kort door. Verdeel in 2 delen en rol uit op ca. 3 millimeter dikte, grofweg in het formaat van de bakvorm. Leg één van de deegstukken op de bakplaat en steek hier met de bakvorm de Abraham uit; laat de vorm om het deeg zitten en verwijder stukjes restdeeg.

Leg de spijsvulling op het deeg in de vorm, zorg dat het goed aansluit op de randen. Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met sinaasappelrasp. Dek af met de 2e lap witte speculaas en snijd de randen netjes af. Bestrijk de pop met ei en versier met gekonfijte vruchtjes, noten en decoratie naar keuze. Bestrijk de noten nogmaals met ei voordat de pop de oven in gaat, om verbranden te voorkomen. Bak de pop in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen en verwijder de vorm.

Doe het garneerglazuur in een spuitzak of cornetje en breng hiermee de laatste versieringen aan.

Abraham

Van de karamel:

Kook de basterdsuiker en de glucose met het water in een steelpan op matig vuur tot een goudbruine karamel (ca. 170 C). Draai de pan af en toe rond voor een gelijkmatige verhitting, maar roer niet. Breng ondertussen in een andere steelpan de slagroom tegen de kook aan. Neem de karamel van het vuur en giet voorzichtig de slagroom erbij – pas op, dit gaat flink borrelen. Zet de pan terug op laag vuur. Roer de karamel rustig door tot de suker weer is opgelost en u een mooi gladde karamel heeft.

Tip: u kunt hetzelfde recept gebruiken voor het maken van een Sara. U heeft dan alleen een andere bakvorm nodig.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.  

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto’s: redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.