Abraham van witte speculaas van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 19 januari 2024
Bij een 50e verjaardag hoort een Abraham. Vaak als aangeklede pop bij de voordeur, maar Robèrt maakt een pop van witte speculaas.
Ingrediënten (voor 1 grote pop):
- 150 gram boter
- 125 gram witte basterdsuiker
- 10 gram melk
- 10 gram ei
- 75 gram patentbloem (T65)
- 190 gram Zeeuwse bloem (T45)
- snuf koolzuurpoeder
- snuf bakpoeder
- 2 gram anijspoeder
- 2 gram kardemompoeder
- merg van half vanillestokje
- snuf zout
Voor de vulling:
- 400 gram amandelspijs
- 100 gram walnoten
- 100 gram hazelnoten, geroosterd
- 150 gram karamel, zie hieronder
- sinasappelrasp naar smaak
Voor de karamel:
- 450 g basterdsuiker
- 45 gram glucose
- 90 gram water
- 400 gram slagroom
Extra nodig voor de karamel:
- 2 steelpannen
- keukenthermometer (optioneel)
- vuurvaste spatel
Voor de afwerking:
- gekonfijte vruchtjes, noten , of andere decoratie naar keuze
- garneerglazuur
Extra nodig:
- keukenmachine met bisschop
- plastic folie
- foodprocessor
- Abrahambakvorm, ingevet
- bakplaat, bekleed met bakpapier
- citrusrasp
- spuitzakje of cornetje
Bereidingswijze:
Meng voor de witte speculaas de boter, de basterdsuiker, de melk, het ei en een snuf zout in de kom van de keukenmachine. Voeg de bloem, het koolzuurpoeder,
het bakpoeder, de anijs, de kardemom en de vanille toe en meng alles tot een soepel deeg. Doe de deegtest door een pilletje deeg dubbel te vouwen: het mag in dit geval een beetje breken, maar het is belangrijk dat het flexibel is. Verpak in plasticfolie en laat koud worden in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 C boven-en onderwarmte. Meng voor de vulling de amandelspijs, walnoten, hazelnoten en karamel (zie de bereidingswijze van de karamel hieronder) tot een stevige pasta in de foodprocessor. Rol uit op ca. 10 millimeter dikte en steek met de bakvorm de Abraham uit. Zet apart tot gebruik. Neem het deeg uit de koelkast en kneed kort door. Verdeel in 2 delen en rol uit op ca. 3 millimeter dikte, grofweg in het formaat van de bakvorm. Leg één van de deegstukken op de bakplaat en steek hier met de bakvorm de Abraham uit; laat de vorm om het deeg zitten en verwijder stukjes restdeeg.
Leg de spijsvulling op het deeg in de vorm, zorg dat het goed aansluit op de randen. Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met sinaasappelrasp. Dek af met de 2e lap witte speculaas en snijd de randen netjes af. Bestrijk de pop met ei en versier met gekonfijte vruchtjes, noten en decoratie naar keuze. Bestrijk de noten nogmaals met ei voordat de pop de oven in gaat, om verbranden te voorkomen. Bak de pop in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen en verwijder de vorm.
Doe het garneerglazuur in een spuitzak of cornetje en breng hiermee de laatste versieringen aan.
Van de karamel:
Kook de basterdsuiker en de glucose met het water in een steelpan op matig vuur tot een goudbruine karamel (ca. 170 C). Draai de pan af en toe rond voor een gelijkmatige verhitting, maar roer niet. Breng ondertussen in een andere steelpan de slagroom tegen de kook aan. Neem de karamel van het vuur en giet voorzichtig de slagroom erbij – pas op, dit gaat flink borrelen. Zet de pan terug op laag vuur. Roer de karamel rustig door tot de suker weer is opgelost en u een mooi gladde karamel heeft.
Tip: u kunt hetzelfde recept gebruiken voor het maken van een Sara. U heeft dan alleen een andere bakvorm nodig.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto’s: redactie Tijd voor MAX)