Aardbeiensoezen
Publicatiedatum: 24 april 2014
Ingrediënten (voor 10 personen):
- 100 gram bloem
- 1/4 tl zout
- 75 gram boter, in blokjes
- 3 biologische eieren, op kamertemperatuur losgeklopt
- 250 gram aardbeien
- 500 milliliter slagroom
- 4 eetlepels fijne kristalsuiker poedersuiker
- een spuitzak
- bakplaat met bakpapier
Bereiding:
Zeef de bloem boven een vel bakpapier.
Verwarm het zout, de boter en 175 milliliter water in een pan op laag vuur tot de boter is gesmolten (laat het water niet koken en verdampen).
Breng vervolgens het mengsel snel aan de kook en voeg alle bloem in één keer toe. Haal de pan van het vuur en klop krachtig met een pollepel tot een glad deeg. Zet de pan op laag vuur en verhit het deeg ca. 2 minuten om het iets gaar te maken. Het laat dan als een gladde, glanzende bol los van de wand van de pan. Doe het deeg in een grote mengkom en laat het afkoelen tot het vrijwel koud is.
Klop met een mixer geleidelijk de losgeklopte eieren door het deeg en klop na elke toevoeging grondig. Voeg zo veel losgeklopt ei toe dat er een glanzend, zalfachtig deeg ontstaat dat bij lichtjes schudden van de lepel valt. Niet te veel ei, te nat deeg zal niet goed rijzen in de oven.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schep het beslag in de spuitzak zonder spuitmond en spuit 10 cirkels van ca. 5 cm in doorsnee op de bakplaat. Bak de soezen in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat 15 minuten afkoelen.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in partjes.
Knip de soezen open met een schaar. Klop de slagroom met de suiker stijf. Schep de slagroom in de spuitzak met gekartelde spuitmond en spuit op elke onderste helft een flinke toef slagroom. Strooi er wat stukjes aardbei over en spuit daarop nog een klein toefje slagroom. Dek af met de andere soezenhelften en bestuif met poedersuiker.
(Bron: Robèrt van Beckhoven)