Aardappeltaart van Sarena
Voor de bodem van deze smakelijke bodem gebruikt Sarena altijd een pasta matta. Dit wordt ook wel ‘armeluisdeeg’ genoemd vanwege het ontbreken van eieren en boter. Maar met die benaming doen we het deeg eigenlijk tekort: het past perfect bij de vulling van deze aardappeltaart die heel vol van smaak is.
Ingrediënten:
Tomatensaus:
- 2 eetlepel olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 200 gram passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
Deeg:
- 500 gram bloem + extra om te bestuiven
- 4 gram instantgist of 10 g verse gist
- 2 el olijfolie + extra om in te vetten
- 1 tl zout
Vulling:
- 500 gram kruimige aardappels, geschild
- 1 mespuntje nootmuskaat
- 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- zout en peper
- 1 ei, losgeklopt, om te bestrijken
Bereiding:
Doe voor de tomatensaus de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en fruit de ui hierin aan tot hij glazig is. Voeg de passata di pomodoro toe en laat 40 minuten op laag vuur pruttelen tot u een dikke saus heeft. Kook ondertussen de aardappels voor de vulling gaar.
Maak voor het deeg een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de gist en 250 ml lauw water (34 °C) toe. Als u verse gist gebruikt, los die dan op in het water voordat u hem toevoegt aan de bloem. Kneed dit met uw handen tot het deeg bij elkaar blijft. Voeg de olijfolie en het zout toe en kneed tot u een niet-kleverig deeg heeft. Voeg eventueel, met 1 eetlepel per keer, water toe als het deeg nog te droog is. Maak een bal van het deeg, verpak deze in plasticfolie en laat hem 1⁄2 uur rusten op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde bak- of springvorm van 26-28 cm doorsnede in en bestuif hem met bloem.
Giet voor de vulling de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg de tomatensaus en de nootmuskaat toe aan de aardappels en vervolgens de Parmezaanse kaas. Roer alles goed door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe.
Rol het deeg uit tot een cirkel van 5-7 mm dikte en ter grootte van de bakvorm. Bekleed de bakvorm hiermee. Laat het deeg 2 cm boven de rand uitsteken. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem, verdeel de vulling over het deeg en druk deze iets aan. Vouw het uitstekende deeg langs de randen naar binnen. Trek met een vork schuine lijnen over de vulling en doe dit nogmaals in tegengestelde richting zodat u een raster krijgt. Bestrijk de hele bovenkant met het losgeklopte ei.
Bak de taart ca. 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot hij licht begint te kleuren. Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster helemaal afkoelen voordat u hem uit de vorm haalt.
(Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, ISBN: 9789021561707, Kosmos Uitgevers)