Aardappelgnocchi van Samuel Levie
Publicatiedatum: 5 oktober 2016
Volgens Samuel Levie begint gezond en goed eten met goede basisproducten. En de pieper is daar bij uitstek geschikt voor. “Hij komt uit de Nederlandse grond en zit ook nog eens bomvol vezels en vitamines”, aldus Samuel.
Ingrediënten:
- 650 gram bloemige aardappels, geschild
- 1 bolletje nootmuskaat
- 1 eidooier
- 60 gram bloem + extra
- 25 gram wit casinobrood zonder
korst, fijngemalen
- 3 eetlepel extra vierge olijfolie
- evt. versgeraspte Parmezaanse kaas
Voor de tomatensaus:
- 3 eetlepel olijfolie
- 2 teentjes knoflook,
in dunne plakjes
- 3 takjes marjoraan
- 5 pomodoritomaten, in blokjes
Bereidingswijze:
Luchtige aardappelgnocchi maakt u door er fijngemalen kruim van wit casinobrood aan toe te voegen in plaats van veel bloem. En nog een tip: gebruik een pureeknijper om fijne luchtige puree te maken.
Leg de aardappels in een pan en schenk er zoveel koud water bij dat ze voor de helft onder water staan. Voeg zout naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en zet de pan nog ca. 1 minuut terug op matig vuur om ze droog te stomen. Schud ze af en toe om. Schep de aardappels in de pureeknijper en knijp ze fijn of stamp ze zo fijn mogelijk met een stamper. Schep 500 gram puree in een kom. Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat. Roer de eidooier erdoor. Spatel de 60 gram bloem en het broodkruim erdoor. Roer niet te veel, meng het losjes en snel door elkaar.
Bestrooi het werkvlak met een dun laagje bloem. Verdeel het deeg in 5 stukken en rol er 2 centimeter dikke slierten van. Snijd stukjes van 2 centimeter van het deeg. Druk eventueel met een vork op de bovenkant van ieder stukje deeg of gebruik een gnocchiplankje om ribbels erin te krijgen. Schep met een platte spatel of deegkrabber de gnocchi op het bakpapier.
Verhit voor de tomatensaus de olie in een hapjespan, fruit de knoflook en takjes marjoraan. Voeg de tomatenblokjes toe, zet het vuur laag en laat de tomatensaus inkoken tot een dikke tomatensaus. Breng op smaak met zout en peper.
Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Schep de gnocchi in 2 of 3 porties in het kokende water. Als de gnocchi boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze op een bord om met een beetje olie. Schep ze voorzichtig in de warme tomatensaus, voeg eventueel een beetje kookvocht toe. Leg als alle gnocchi gaar zijn, ze in een grote schaal en schenk er de resterende olie over. Lekker met versgeraspte Parmezaanse kaas.
(Bron: Power to the pieper/Samuel Levie)