Naar cookieinstellingen
vis

Aandachtspunten bij het kopen van vis in de supermarkt

Voordat vis als ons voedsel in de supermarkt terecht komt, heeft het al een heel traject afgelegd. Sommige vis wordt in het wild gevangen en andere (al dan niet biologisch) gekweekt. Zowel wilde vis als kweekvis heeft zo zijn voor- en nadelen. We zetten op een rij waar u op kunt letten.

Wilde vis versus kweekvis

De vis die in de supermarkt ligt kan in het wild gevangen zijn of speciaal gekweekt. Gevangen vis heeft als nadeel dat er sprake kan zijn van overbevissing, aantasting van het ecosysteem, ongewenste bijvangst en energieverbruik. Gekweekte vis heeft als nadeel dat deze vissen in een beperkte ruimte leven en om ziektes te voorkomen wordt vaak gebruik gemaakt van antibiotica en andere medicijnen. Ook komt er veel voedsel en waterverbruik bij kijken en drukt ook kweekvis zijn stempel op het ecosysteem. Kweekvijvers hebben namelijk regelmatig een open verbinding met natuurlijk viswater en voor het voer van de kweekvissen wordt vaak wilde vis gebruikt, wat de visstand ondermijnt.

Gezondheid

Als wordt gekeken naar hoe gezond beide soorten vis zijn, dan is dit niet zonder meer de wilde vis. Het is meer afhankelijk van de vissoort en de levensomstandigheden. Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voor komen in wilde vis, zoals zware metalen, dioxines, PCB’s of resten bestrijdingsmiddel. Roofvissen hebben het meest last van vervuiling. Vissen die alleen planten of plankton eten zijn minder vervuild. Ook zijn vette vissoorten meer vervuild dan magere, omdat schadelijke stoffen in het vet worden opgeslagen. Wilde vissen bevatten overigens over het algemeen minder (verzadigd) vet dan gekweekte soorten. Dit heeft te maken met het verrijkte voer van kweekvis. Ook gekweekte vis kan verontreinigingen bevatten, zoals in het verleden gebleken is met panga en tilapia. Tegenwoordig wordt via het ASC-keurmerk toezicht gehouden op het kweken van vis. U kunt voorkomen dat u te veel schadelijke stoffen binnenkrijgt, door maximaal 1 keer per week vis te eten en te variëren in de soorten vis die u eet, is het advies van het Voedingscentrum.

Milieu en overbevissing

De vissoorten met de laagste milieudruk (de minste broeikasgasuitstoot) zijn makreel, haring, ansjovis en sardientjes. Kabeljauw heeft een veel hogere score: deze is vergelijkbaar met varkensvlees, maar lager dan rundvlees. Rundvlees heeft de hoogste CO2-uitstoot van al ons eten. Wat betreft ruimtegebruik scoren alle soorten vis beter dan varkens- en rundvlees. Nederlandse en Belgische kweekvis zijn gekweekt met weinig medicijnen en ‘schoon’.

Van overbevissing is sprake als van een soort vis meer wordt gevangen dan er jaarlijks bijkomt. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij de blauwvintonijn. De soorten met een lage milieudruk, zoals makreel, haring, ansjovis en sardientjes, worden niet overbevist. Die zijn hierdoor een betere keuze.

Biologisch gekweekte vis

In het geval van biologisch gekweekte vis moet de kweek aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals voldoende ruimte voor de vissen en het gebruik van plaatselijk gekweekte soorten. Medicijnen en hormonen zijn verboden, de voorplanting gebeurt op natuurlijke wijze en de vis wordt bewusteloos (en dus pijnloos) geslacht.

Zo herkent u de soorten verkochte vis

Op het etiket kunt u vinden wat voor soort vis het is, of het gevangen of gekweekt is, waar het vandaan komt en of het duurzaam is.

  • Vis met een MSC-keurmerk is duurzaam gevangen, oftewel met beperkte schade voor de leefomgeving van vissen en ander zeeleven. De soorten worden niet overbevist, er is weinig bijvangst en de bodem wordt niet beschadigd.
  • Het Aquaculture Stewardship Council-keurmerk (ASC) staat op vissen die duurzaam zijn gekweekt. Het keurmerk heeft regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel.
  • Vissen met het Europese keurmerk voor biologische kweekvis leven in een zo natuurlijk mogelijke omgeving met meer ruimte en schoner water. Ook worden er zoals hierboven beschreven strenge eisen gesteld aan medicijnen en slacht.

Lees ook: zo voorkomt u een voedselinfectie door rauw vlees en vis

Ziekteverwekkers in vis

Gunstige eigenschappen van vette vis.

(Bron: Voedingscentrum, 24Kitchen, Trouw, archief)

Geef een reactie

Reactie

    WeeGee says:

    Het veel betere alternatief voor vis uit de supermarkt: ga naar een goede viswinkel! De visboer heeft verstand van zaken. In een goede viswinkel is de vis altijd vers en dat proef je. En nee, ik ben zelf geen visboer en heb ook geen familie of bekenden die dat wel zijn…

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.