Naar cookieinstellingen
droge kip

9 tips om droge kip uit de oven te voorkomen

Kip kan op vele manieren bereid worden. Mits goed klaargemaakt, is het resultaat vaak overheerlijk. Bij het bakken van een hele kip in de oven kan het echter gebeuren dat sommige delen sneller garen dan andere delen. Met droge kip als resultaat. Maar er zijn meer redenen waarom kip uit de oven droog kan uitvallen. Met deze 9 tips kunt u dat voorkomen.

Boter onder de huid

Een goede remedie tegen droge kip is om boter onder de huid van de kip te doen. Laat de boter daarvoor op kamertemperatuur komen en voeg er eventueel smaakmakers aan toe, zoals tijm of rozemarijn. Wrijf de boter dan voorzichtig onder de huid. Die is vrij flexibel, maar kan wel scheuren, als u het met te veel kracht doet.

Langzaam garen

Door de kip op een lagere temperatuur, maar wel langer in de oven te braden, blijft hij sappiger. Stel de oven daarvoor in op 165 graden. Wilt u een knapperig vel, stel de oven de laatste 10 minuten dan in op 200 graden. De totale garingstijd is afhankelijk van de grootte van de kip, maar ga uit van minstens 40 minuten, tot wel 2,5 uur. De kip is gaar wanneer de sappen die vrijkomen helder zijn.

Nat pekelen

Met een natte pekel zorgt u ervoor dat de kip veel malser wordt. Los daarvoor in 1 liter water 220 gram zout en 120 gram suiker op. U kunt er eventueel ook nog smaakmakers aan toevoegen. Verwarm het mengsel zodat het zout en de suiker oplossen en voeg vervolgens 3 liter koud water toe. Wanneer het vocht goed is afgekoeld, legt u de kip er 2 tot 6 uur in. Vervolgens kunt u hem in de oven braden.

kipfilet
Lees ook: Kipfilet bakken? Zo wordt hij niet droog en blijft mals

Met zuur marineren

Eiwitten in het kippenvlees worden afgebroken wanneer zij met een zure substantie in aanraking komen. Hierdoor kan het beter vocht opnemen. Door de kip te marineren in een zure vloeistof als karnemelk of bier, kan het vlees het vocht uit de marinade vervolgens goed opnemen. Hierdoor wordt het vlees malser en krijgt het extra veel smaak.

Citroen mee braden

Braad 1 à 2 doormidden gesneden citroenen mee, in de holte van de kip. Dit zorgt voor een heerlijke smaak en bevordert daarnaast de malsheid van de kip.

Bedruipen

Haal de kip elke 10 minuten uit de oven en bedruip hem met het vrijgekomen braadvocht. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kip niet uitdroogt, maar ook dat de smaken er goed in trekken.

kipfilet
Lees ook: Witte pezen in kipfilet eenvoudig zonder mes verwijderen

Ovenrek gebruiken

Door een ovenrek te gebruiken en niet bijvoorbeeld een ovenschaal of een bakplaat, wordt de kip van alle kanten gelijkmatig verhit. Om het vrijkomende braadvocht op te vangen, moet u er dan wel een bakplaat onder plaatsen.

Bind de poten bij elkaar

Om te voorkomen dat de borst van de kip, de kipfilet, sneller gaart dan de poten en bouten, kunt u de poten bij elkaar binden. Dit zorgt ervoor dat de poten sneller garen.

Laat de kip rusten voor het aansnijden

Door de kip na het braden met aluminiumfolie af te dekken en hem 15 minuten te laten rusten, zorgt u ervoor dat de vleessappen niet eruit lopen wanneer u hem aansnijdt en de kip dus malser blijft.

Trek gekregen in kip? Bekijk dan de recepten die we daarmee hebben.

(Bron: AD, FavorFlav, Delicious Magazine, 24Kitchen, wikiHow. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Jacobus DN says:

    Onze slager verkoopt “hele kip in gesloten braadzak”:, zeer sappig, absoluut niks droog!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.