30-seconden-mayonaise en basis-vinaigrette

Ingrediënten:

30-seconden-mayonaise:

  • 1 ei
  • 1-2 theelepels scherpe mosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • ca. 200 mililiter zonnebloem- of arachideolie
  • zout
  • versgemalen peper

Basis-vinaigrette (voor ca 125 ml):

  • 2 eetlepels azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • zout
  • versgemalen peper
  • mespunt suiker
  • 6 eetlepels olie

(u kunt eindeloos combineren door eigen ingrediënten te mengen met de basis-vinaigrette)

Bereiding:

30-seconden-mayonaise:
Deze mayonaise kan onmogelijk mislukken. Breek het ei in een maatbeker, voeg de mosterd toe en vul aan met de azijn tot 100 milliliter. Schenk er dan olie bij tot het niveau 300 mililiter is. Zet de staafmixer in de kom en schakel de motor in. Trek zodra de mayonaise ‘pakt’ de staafmixer heel langzaam omhoog zodat er een gladde dikke mayonaise ontstaat. Breng op smaak met zout en peper en mix nog enkele seconden.

(Deze mayonaise is vrij licht van kleur, neem voor een iets gelere, dikke mayonaise twee eidooiers in plaats van 1 ei. De smaak van de mayonaise verandert door het type azijn of citroensap dat gebruikt wordt, maar ook door de olie en de scherpte van de mosterd.)

Basis-vinaigrette:
Roer in een kom de azijn met de mosterd door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat suiker. Schenk hier al roerend de olie bij.

(Dezelfde salade kunt u telkens anders laten smaken door iedere keer een andere vinaigrette of dressing te gebruiken. Meng altijd eerst azijn en mosterd en voeg dan pas de olie toe. Op die manier krijg je een mooie dikke vinaigrette.)

Geef een reactie