Naar cookieinstellingen
rijst

3 methodes voor het opwarmen van rijst en tips voor veilig bewaren

Wie rijst kookt houdt wel eens wat over en dat kan prima hergebruikt worden. Wel moet dan worden opgepast voor de bacterie Bacillus cereus, die van nature voorkomt op rijst en voedselvergiftiging kan veroorzaken. Tijdens het bewaren in de koelkast droogt rijst daarnaast vaak uit en een droge klont is natuurlijk niet zo appetijtelijk. Met een aantal methodes kunt u de rijst echte weer omtoveren tot een lekkere maaltijd.

Roerbakken

Verhit op hoog vuur olie in een pan of wok en roerbak de rijst gedurende een minuut of 3. Door er extra ingrediënten aan toe te voegen, zoals kruiden en/of verse groente krijgt u zo een smakelijk nieuw gerecht. Voor krokante rijst moet er ongeveer 10 minuten verwarmd worden.

Magnetron

Een makkelijke en snelle, maar net iets minder smakelijke manier van het opwarmen van rijst is in de magnetron. Doe de rijst daarvoor in een magnetron bestendig bakje met deksel en voeg hier een eetlepel water of bouillon en een klein beetje olie of boter aan toe. Roer goed door en herhaal dit na 1 minuut verwarmen op de hoogste stand. Verwarm vervolgens nog een minuut of totdat het geheel goed heet is. Om uitdrogen tegen te gaan kunt u een vochtig keukenpapiertje over de rijst heen leggen.

Stomen

Als u een stoommandje heeft, dan kan die heel goed gebruikt worden voor het opwarmen van rijst. Maak de rijst met een vork los, zodat het vrij van eventuele klonten is. Voeg per 200 gram rijst een eetlepel water toe aan het stoommandje. Stoom vervolgens 2 tot 5 minuten. Met een klontje boter krijgt het geheel een vollere smaak. Heeft u geen stoommandje, dan kunt u de rijst boven een pan stomen in een zeef. Plaats de zeef daarvoor boven een pan met kokend water en dek af met een deksel of plat bord. Zorg ervoor dat de rijst niet in het water komt te hangen. Roer regelmatig met een vork om klontvorming te voorkomen.

Bewaren: let op voor voedselvergiftiging

Als u rijst bewaart, moet u waken voor de Baccillus Cereur-bacterie, die van nature voorkomt op rijst. Deze bacterie kan voedselvergiftiging veroorzaken door de gifstoffen die het aanmaakt. Dit voorkomt u door de rijst snel terug te koelen tot 4 graden en niet langer dan 1 á 2 dagen te bewaren in de koelkast. Voor gebruik moet de rijst goed verhit worden. Hetzelfde geldt overigens voor het bewaren van pastagerechten. Verwarm de rijst of pasta daarnaast nooit vaker dan 1 keer, de bacteriën blijven zich anders door ontwikkelen. Dit is ook de reden dat u rijst van de afhaal-Chinees beter niet opnieuw kunt verwarmen. U weet namelijk niet of het eerder ook al opnieuw opgewarmd geweest is.

Rijst invriezen

Hergebruikt u de gekookte rijst niet binnen 1 á 2 dagen, dan kunt u het ook invriezen. Laat het daarvoor snel afkoelen en plaats het in een luchtdichte zak of bak en vries in bij een temperatuur van -18 graden. De rijst blijft op die manier tot 3 maanden houdbaar.

Kijk voor lekkere gerechten met rijst op onze receptenpagina.

(Bron: 24Kitchen, Empty the Fridge, Libelle, InfoNu.nl, Lassie)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.