Naar cookieinstellingen
gegrilde kippenbouten

3-dagen-kippenbouten van Janny van der Heijden

Kippenbouten worden vaak in grote verpakkingen aangeboden. Maar wat kunt u daarmee als u maar met zijn tweetjes bent? Een keer bereiden en meerdere dagen er van eten. Janny maakt van de kippenbouten ook nog een maaltijdsalade en ragout van.

Laat kip altijd eerst afkoelen voor deze in een goed afsluitbaar bakje of gewikkeld in folie in de koelkast wordt gezet. Veel koelkasten staan te hoog. De meest ideale temperatuur is 4 graden. Bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer kunt u controleren of de temperatuur goed is. Het Voedingscentrum heeft nog meer tips en koelkast-etiquette opgesteld.

Handige koelkasttips:

  • Bewaar producten zoveel mogelijk in de originele verpakking
  • Restjes kunt u na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren
  • Laat warme gerechten eerst goed afkoelen alvorens u ze in de koelkast zet
  • Zet gekoelde producten na gebruik zo snel mogelijk weer terug in de koelkast
  • Scheid rauwe producten van bereide producten
  • Maak 1 keer in de 3 maanden de koelkast schoon

Ingrediënten recept 1:

  • 6 kippenbouten
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Snijd of knip het zichtbare vet met vel van de bouten af. Bestrooi de kip met zout en peper. Verwarm de grill van de oven voor en leg de bouten met de bolle kan naar beneden en grill ze in ongeveer 45 minuten gaar. Keer de bouten ongeveer halverwege en laat de bovenkant  grillen zodat het vel lekker bruin en knapperig wordt.

Serveer ze met bijvoorbeeld satésaus of nasi, gebakken aardappeltjes  of bij quinoa.

Bewaar de overige 4 kippenbouten afgedekt in de koelkast. Maak er 2 verschillende porties van. Voor elke dag 1 zodat de kip niet teveel in en uit de koelkast gaat.

Ingrediënten recept 2:

  • 2 gegrilde kippenbouten
  • 150 – 200 gram gemengde salade
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel azijn of citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout, peper
  • enkele sprietjes bieslook
  • 3 eetlepels ananasblokjes
  • 2 eetlepels gerookte of gezouten amandelen

Bereidingswijze:

Haal het vlees van de kippenbouten.

Maak de dressing door de azijn en mosterd door elkaar te mengen tot de mosterd is opgelost en schenk hier al roerend dan de olijfolie bij. Breng op smaak met zout, peper en bieslook.
Meng met de salade en verdeel over 2 borden. Schik hierop de stukken kip, blokjes ananas en bestrooi met de amandelen.

Ingrediënten recept 3:

  • 2 gegrilde kippenbouten
  • 35 gram boter
  • 45 gram bloem
  • 350-400 milliliter sterke kippenbouillon
  • 1 volle eetlepel gehakte peterselie
  • scheutje slagroom eventueel

Bereidingswijze:

Haal het vlees van de kippenbouten.

Smelt de boter. Voeg de bloem toe en laat al roerend garen. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en  roer tot een gladde dik geboden saus. Voeg de stukken kippenvlees toe en laat door en door warm worden. Breng de ragout op smaak met peper en zout en maak het af met de peterselie en de slagroom.

Serveer de ragout in pasteibakjes, met rijst of bijvoorbeeld aardappelpuree en lekker veel groente.

kippenbouten

Tip: gebruik altijd een schone plank om de gare kip op te leggen en nooit de plank waarop deze bijvoorbeeld op smaak gebracht is. Was de planken direct na gebruik af.

(Bron: Janny van der Heijden / Voedingscentrum)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.