3-dagen-kippenbouten van Janny van der Heijden
Publicatiedatum: 30 oktober 2017
Kippenbouten worden vaak in grote verpakkingen aangeboden. Maar wat kunt u daarmee als u maar met zijn tweetjes bent? Een keer bereiden en meerdere dagen er van eten. Janny maakt van de kippenbouten ook nog een maaltijdsalade en ragout van.
Laat kip altijd eerst afkoelen voor deze in een goed afsluitbaar bakje of gewikkeld in folie in de koelkast wordt gezet. Veel koelkasten staan te hoog. De meest ideale temperatuur is 4 graden. Bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer kunt u controleren of de temperatuur goed is. Het Voedingscentrum heeft nog meer tips en koelkast-etiquette opgesteld.
Handige koelkasttips:
- Bewaar producten zoveel mogelijk in de originele verpakking
- Restjes kunt u na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren
- Laat warme gerechten eerst goed afkoelen alvorens u ze in de koelkast zet
- Zet gekoelde producten na gebruik zo snel mogelijk weer terug in de koelkast
- Scheid rauwe producten van bereide producten
- Maak 1 keer in de 3 maanden de koelkast schoon
Ingrediënten recept 1:
- 6 kippenbouten
- peper en zout
Bereidingswijze:
Snijd of knip het zichtbare vet met vel van de bouten af. Bestrooi de kip met zout en peper. Verwarm de grill van de oven voor en leg de bouten met de bolle kan naar beneden en grill ze in ongeveer 45 minuten gaar. Keer de bouten ongeveer halverwege en laat de bovenkant grillen zodat het vel lekker bruin en knapperig wordt.
Serveer ze met bijvoorbeeld satésaus of nasi, gebakken aardappeltjes of bij quinoa.
Bewaar de overige 4 kippenbouten afgedekt in de koelkast. Maak er 2 verschillende porties van. Voor elke dag 1 zodat de kip niet teveel in en uit de koelkast gaat.
Ingrediënten recept 2:
- 2 gegrilde kippenbouten
- 150 – 200 gram gemengde salade
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel azijn of citroensap
- 3 eetlepels olijfolie
- zout, peper
- enkele sprietjes bieslook
- 3 eetlepels ananasblokjes
- 2 eetlepels gerookte of gezouten amandelen
Bereidingswijze:
Haal het vlees van de kippenbouten.
Maak de dressing door de azijn en mosterd door elkaar te mengen tot de mosterd is opgelost en schenk hier al roerend dan de olijfolie bij. Breng op smaak met zout, peper en bieslook.
Meng met de salade en verdeel over 2 borden. Schik hierop de stukken kip, blokjes ananas en bestrooi met de amandelen.
Ingrediënten recept 3:
- 2 gegrilde kippenbouten
- 35 gram boter
- 45 gram bloem
- 350-400 milliliter sterke kippenbouillon
- 1 volle eetlepel gehakte peterselie
- scheutje slagroom eventueel
Bereidingswijze:
Haal het vlees van de kippenbouten.
Smelt de boter. Voeg de bloem toe en laat al roerend garen. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en roer tot een gladde dik geboden saus. Voeg de stukken kippenvlees toe en laat door en door warm worden. Breng de ragout op smaak met peper en zout en maak het af met de peterselie en de slagroom.
Serveer de ragout in pasteibakjes, met rijst of bijvoorbeeld aardappelpuree en lekker veel groente.
Tip: gebruik altijd een schone plank om de gare kip op te leggen en nooit de plank waarop deze bijvoorbeeld op smaak gebracht is. Was de planken direct na gebruik af.
(Bron: Janny van der Heijden / Voedingscentrum)