Naar cookieinstellingen
gewassen

11 gewassen waarvan u meerdere delen kunt eten

Van veel gewassen gebruiken we slechts een deel en gooien we de rest weg. Maar bij sommige gewassen is dat zonde, omdat er veel meer van de plant eetbaar is. We zetten op een rij met welke groenten en kruiden u zoal minder verspilling heeft.

Zoete aardappel

Koopt u zoete aardappels in de winkel, dan zullen ze over het algemeen van hun blad ontdaan zijn. Maar kweekt u het gewas zelf, dan kunt u daar voortaan ook het loof van eten. U kunt ze verwerken zoals spinazie, als roerbakgroente of er een salade mee maken.

Courgette

Courgettes zijn makkelijk zelf te kweken. Het voordeel is in dit geval dat u dan ook fraaie bloemen aan de plant krijgt, die net als de vruchten eetbaar zijn. U kunt de bloemen ‘versnipperd’ verwerken in een salade, of juist in hun geheel serveren. Al dan niet gefrituurd en/of gevuld.

Prei

Van prei zijn zowel het wit als het donkergroene loof eetbaar. Ze hebben alle 2 hun eigen smaakeigenschappen. Het wit is fris van smaak en doet sterk denken aan knoflook en ui. Het groen is wat steviger van structuur en heeft een minder uitgesproken knoflook- en ui-smaak. Is het groen te uitgedroogd om in een gerecht te verwerken, dan is het nog wel nuttig in een bouillon, maar anders kunt u nog altijd het buitenste, meest stugge blad verwijderen.

groenten hergroeien
Lees ook: 11 groenten die u kunt laten hergroeien

Koriander

Wanneer u een liefhebber van koriander bent, dan is het goed om te weten dat u meer delen van het kruid kunt eten, dan alleen de blaadjes. Ook de wortelen van de plant kunnen in gerechten verwerkt worden. Deze hebben een milde koriandersmaak. Naast de wortels zijn de zaden geliefd in de (Indiase) keuken. U moet de zaden hiervoor eerst drogen en u kunt ze dan eventueel malen, maar ook in hun geheel gebruiken.

Knoflook

Naast de bollen met knoflookteentjes zijn ook de bloemhoofden van knoflook eetbaar. Ze verschijnen aan de plant voordat de bollen helemaal rijp zijn. Ze zijn te gebruiken in salades of om knoflookboter mee te maken, maar u kunt er ook een pesto van maken. Ook het loof is eetbaar, maar dat sterft af wanneer de bol klaar is om te oogsten.

gewassen: knoflook

Radijs

Van radijsjes heeft u ook op meerdere manieren plezier. Naast de fris-scherpe knolletjes, kan ook het blad gegeten worden. De smaak ervan heeft wel wat weg van rucola en de blaadjes zijn zeer geschikt om in salades te gebruiken. Maar u kunt ze ook verwarmen en dan bijvoorbeeld in een roerbakgerecht verwerken. Wanneer u een radijsplantje laat doorschieten, vormt hij bloemen en vervolgens zaadpeulen, die ook beide eetbaar zijn.

Wortelen

Al eens het mooi gevormde loof van wortelen uitgeprobeerd? Het gewas heeft een milde, lichtpittige wortelsmaak en u kunt er bijvoorbeeld een salade mee opsieren, het in een roerbakgerecht gebruiken of er een pesto mee maken.

Peultjes

Het voordeel van peultjes ten opzichte van bijvoorbeeld doperwten, is dat u in dit geval de hele peul eet. Daarnaast is ook het blad van peultjes eetbaar. Vooral het jonge blad dat tevoorschijn komt is hier geschikt voor. Het heeft een lichtzoete smaak.

Bieten

Na het oogsten van de bieten, kunt u ook het loof in gerechten verwerken. Het blad lijkt qua smaak sterk op snijbiet en wilde spinazie. U kunt het gebruiken tijdens het roerbakken of het in een salade verwerken.

gewassen: bieten

Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers is makkelijk en snel te zaaien en is 1-jarig. Zowel de bloemen als het blad zijn eetbaar. De smaak doet denken aan radijs. Ze geven gerechten een lekkere pittige smaak en de bloemen zijn daarnaast een sierlijke garnering. De zaden kunnen worden ingemaakt als kappertjes.

Bieslook

Veel kruiden die we in de tuin houden kunnen ook tot bloei komen. Van meerdere daarvan zijn de bloemen ook eetbaar, zoals bieslook. Een teveel aan bloemen gaat ten koste van de kwaliteit van het groen, dus ook om die reden kunt u ze het beste van de plant halen. Ze staan mooi in salades en smaken wat milder dan het blad.

(Bron: archief, Gardeners World Magazine, De tuin op tafel, Landidee, Groei & Bloei, delicious, InfoNu.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.